Избирателната активност ще определи спорните мандати на Евроизборите

01.05.2014 13:26

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 19,2% от избирателите, за ГЕРБ – 17,0%, за ДПС – 6,2%, показва проучване на агенция „Сова Харис“ за нагласите на българите през последния месец, цитирано от в. „Преса“. На четвърто място би се наредила „България без цензура“ с 5,5%, а на пето – Реформаторският блок с 4,1%.

izbori
По-малко от месец преди изборите за ЕП малко над 58% от хората декларират, че ще гласуват, показва още проучването. Подобна масовост обикновено има на парламентарни избори, при избори за европейски институции избирателната активност по традиция е доста по-ниска, коментират от агенцията. Ако активността на 25 май бъде около декларираната, БСП и ГЕРБ може да разчитат на по шест депутатски места в ЕП, ДПС и коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. – на по две, а РБ – на едно място, сочи изследването на „Сова Харис“. ГЕРБ и проектът на Николай Бареков получават по 1 място, благодарение на закръглянето на остатъчните резултати.
Ако обаче гласуват около 42% от всички избиратели, каквито индикации се наблюдават, това би довело до значителни промени в съотношението на силите. Тъй като твърдото ядро на БСП е съществено по-голямо от това на ГЕРБ, ножицата между двете формации ще се разтвори и БСП ще получи още един мандат, а ГЕРБ ще изгуби едно място. Относителното присъствие на ДПС ще нарасне значително и движението ще получи възможност дори за два допълнителни мандата. Коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. ще мине границата за един мандат, а РБ ще остане под чертата. При този вариант на ниска активност разпределението би било: 7 места за БСП, 5 за ГЕРБ, 4 за ДПС и 1 за проекта на Николай Бареков.
При третия вариант, ако активността достигне около 50%, БСП ще запази позицията си от 7 места, ГЕРБ ще има сигурни петима евродепутати, ДПС – трима, коалицията на Бареков – един, и едно място ще се разпредели според остатъка вероятно между ГЕРБ и коалицията на Бареков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: