Що е то сахаджа йога или как спонтанно можем да се откажем от вредните навици

23.03.2014 12:32

В петък в художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ бе отбелязан Световният ден на вътрешния мир – 21 март. Организатор на проявата за нашия град бе Асоциация „Сахаджа Йога“ – Плевен. Световният ден на вътрешния мир е международно събитие, което обхваща стотици страни по цял свят. Инициативата е породена от някои наблюдения върху настоящите проблеми на света. Повече за нея, както и за науката и система за медитация сахаджа йога, научихме от Таня Маринчева, представител на Асоциация „Сахаджа Йога“ в Плевен.

23.03.yoga
– Г-жо Маринчева, разкажете ни повече за това какво представлява Асоциация „Сахаджа Йога“.
– „Сахаджа Йога“ е международна организация, която развива дейност в над 100 държави по целия свят. В България тя съществува в почти всички градове, а в Плевен Асоциацията работи повече от 10 години. Постоянните ни членове са около 30, но към тях се присъединяват нови и нови хора.
Самата дума „сахаджа“ означава „спонтанна“. Всеки един от нас живее с една енергия, която е вътре в него и се нарича „кундалини“. Това е неизявената вътрешна сила и енергия на всеки човек. Преди събуждането й, тя е като батерия, която работи вътре в нас – част от нея изразходваме в ежедневието си, а част от нея си набавяме с храна, вода и почивка. Когато нашата вътрешна енергия се свърже с цялата енергия около нас, сами можем да усетим къде имаме недостиг на енергия. А всъщност, това е първопричината за всичките ни заболявания и натоварването на нервната система. Енергията „кундалини“ работи чрез вегетативната нервна система и централната нервна система и можем да усещаме нейното движение върху цялото си тяло и така да установим къде в нас се крие проблемът.
Колкото до отбелязването на Световния ден на вътрешния мир, фактите показват, че въпреки многобройните опити да бъде постигнат мир по света, той не се случва не само от гледна точка на дипломацията между държавите, но и на личностна основа между нас самите. Нашата цел е да покажем, че първо човек трябва да има мир в самия себе си, да усети хармонията, тишината и радостта. Оттам нататък, като отправна точка, мирът е възможен навсякъде.
– За повечето хора думата „йога“ е свързана със сложни упражнения. Има ли такива и при сахаджа йога?
– По-скоро това е благодарение на медиите, които популяризират основно тази страна на йога. Сахаджа йога се основава най-вече на медитация. Тук искам да подчертая, че това в никакъв случай не означава, че 24 часа в денонощието трябва да сме някъде изключени, нито пък означава да излизаме от тялото си. По-скоро това са упражнения по 10-15 минути дневно – сядаме, обръщаме вниманието навътре към себе си и веднага започваме да усещаме как кундалини минава през нас. Десетина минути медитация дневно е равна на няколко часа сън, като това разбира се не означава, че не трябва да спим. Сахаджа йога по никакъв начин не ни извежда от стандартния начин на живот, с който сме свикнали, а дори го подобрява. Възможно е, например, различни навици, като пушенето и пиенето на алкохол, спонтанно да отпаднат, без да сме си го поставяли за цел.
– Всеки човек ли може да медитира?
– Абсолютно всеки, след като кундалини бъде пробудена в него. Преди това е доста трудно. Аз също съм се опитвала да медитирам преди да започна да се занимавам със сахаджа йога, но не ми се е получавало. Защото самата кундалини те въвежда в състояние на медитация.
– На каква възраст са хората, които се обръщат към сахаджа йога?
– Предимно улегнали, на възраст около 40 години, но нашата цел е да популяризираме дейността си и сред младите хора. В софийския колектив, например, членовете ни са почти изцяло студенти. Ние също организирахме инициатива в Медицинския университет, на която дойдоха около 50 души. Планираме отново визита там, като ще изнесем лекция на английски език, за да могат да се присъединят и чуждестранните студенти на МУ.
Младите хора може и да нямат богат житейски опит, но те виждат агресията и се бунтуват срещу нея, въпреки че не знаят как. По спонтанен начин те се обръщат към себе си, търсейки разрешението и така стигат до йога, медитация и собственото си усъвършенстване.
– Какви са инициативите, които предстои да реализира „Сахаджа Йога“ – Плевен?
– На 25 март ще организираме лекция за учениците от ДФСГ „Интелект“. Също така, имаме намерение да представим сахаджа йога и пред курсантите в Долна Митрополия. Там също се работи под напрежение и мисля, че това би било полезно за младежите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: