Плевенски микрохирурзи спасяват крайници от ампутация с уникална технология

18.03.2014 19:37

Авангарден метод в микрохирургията за спасяване от ампутация на крайници е приложен на практика в Плевен от екипа на доцент Вихър Ковачев от Клиниката по ортопедия и травматология, в който са и д-р Христо Гигов, д-р Манчо Ковачев и д-р Трифон Трифонов. Подобна оперативна интервенция се прави за първи път в България и Източна Европа, стана ясно днес на пресконференция в клуба на БТА в Плевен.

kovachev1
До момента са оперирани със специално доставена за целта микроскопска техника трима пациенти, при които, след традиционните интервенции, не е имало подобрения. Чрез новата технология на микро ниво се трансплантират здрави нерви и мускули на мястото на увредените. В първия случай на 38-годишен мъж са трансплантирани мускул и нерв от бедро на лакът. При втория и третия от пациентите – жени на 18 и 48 години, са били увредени мускулите за повдигане на
ходилото. На тях са им поставени близко стоящи нерви и мускули и така е възстановена двигателната способност на краката им.

kovachev2
Подобни операции продължават до 10 часа, коментира доцент Ковачев. Затова и тези дни в Плевен е проведен семинар с научно-практична цел, като идеята е да бъде създаден и обучен поне още един екип. Надеждата на лекарите е през следващата година Здравната каса да предвиди клинична пътека за този вид микрохирургия и поема разходите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: