Главният секретар на Областта се включи с интерес в урок по финансова грамотност

13.03.2014 15:17

13.03.yavorov

Във вторник в СОУ „Пейо Яворов” се проведе своеобразен открит урок по финансова грамотност. В него взеха участие над 50 ученици и учители от училището. При откриване на форума директорът на училището Мариана Грънчарова поздрави всички присъстващи, като изтъкна, че СОУ „Пейо Яворов“ е сред петнадесетте училища в страната, работещи по стартиралия проект „Моят живот – моите финанси“ на фондация „Инициатива за финансова грамотност“. Учениците от 8А клас започнаха обучение по него в началото на втория учебен срок. Специални гости на проявата бяха Емил Димитров – главен секретар на Областна администрация – Плевен и Диана Пешакова – PR на Областната администрация.
Павлина Петкова – преподавател по икономически дисциплини, представи проекта. Тя запозна присъстващите със същността на „Моят живот – моите финанси”, чиято цел е подобряване на финансовата грамотност на младежите. Обучението включва 6 базови теми, полезни за всеки потребител: „Мечти, ежедневие, финанси”, „Спестяване и инвестиции” „Какъв кредит да избера?“, „Карти, бързи пари и кеш”, „Каква застраховка да си направя?“ и „Трудови взаимоотношения, доходи и пенсии”. Фондацията е разработила учебна тетрадка, материали за учителите, видеофилми, интерактивни игри за подобряване финансовата грамотност на младежите. Особен интерес предизвикват филмчетата с образователна цел. Така тази сложна материя е представена по достъпен и забавен начин. В началото на учебния процес учениците стартират с входящ тест. Резултатите ще покажат нивото им и ще служат като база за сравнение след края на проекта.
Голям интерес предизвика участието в урока на Емил Димитров. Той поздрави учениците и подчерта значението на финансовата компетентност за всеки съвременен човек и че разширените познания за управлението на личните и публичните финанси водят до успех. Той разказа за своята работа в Областната администрация и за дейността на тази институция. Отговори на въпроси на учениците, относно професионалната му кариера и работата на Агенция „Митници”, както и за възобновяване строителството на многофункционална спортна зала в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: