115 дървета засаждат в центъра на града, Плевен ще има и нова коледна елха

10.03.2014 15:33

10.03.center1

Пресконференция във връзка с изпълнението на мащабния проект „Обновяване и модернизация на физическата среда, чрез реконструкция на Централната пешеходна зона на град Плевен“ бе дадена днес в Община Плевен. Повече за това, което предстои да се случи в центъра на града, споделиха ръководителят на проекта Евгени Генов и специалистите от екипа. Максималната му стойност е 5 846 880,19 лв. Общата стойност за реализиране на oсновните обекти възлиза на 4 911 841,36 лв., от които 4 666 249,29 лв. безвъзмездна финансова помощ, а 245 592,07 лв. собствен финансов принос. Общата стойност за реализиране на допълнителните обекти – „Водни огледала“ и „Пеещ фонтан“, е 935 038,83 лв. Продължителността на проекта е 20 месеца – от 20 май 2013 г. до 19 януари 2015 г. Сред очакваните резултати са да бъде обновена и рехабилитирана площ от 29 202 кв. м, като озеленените площи ще са 6 927 кв. м, реновираните водни съоръжения – 840 кв. м, а обновената и реконструирана пешеходна зона ще е 21 435 кв. м. Предвижда се изграждането на система за управление на уличното осветление и напоителна система за зелените площи. Изцяло ще бъдат подменени настилки и водохващащи съоръжения и ще бъдат монтирани нови архитектурни елементи. Също така, ще бъде осигурено осветление по маршрутите за достъпност с минимална осветеност 20 лукса. По думите на арх. Красимир Попов, Плевен ще е първият град в страната, чийто център ще е осветен с бяла светлина, вместо с традиционната жълта.

10.03.center2
Архитектът се спря в детайли върху по-любопитните за широката общественост моменти от проекта, като така например сподели, че старите плочки, които ще бъдат подменени, са с площ около 10 хиляди кв. м. Вече е в ход тяхното извозване, като те ще се съхраняват в базата на „Паркстрой“, а в последствие могат да послужат за поддръжка на други части от града. Арх. Попов бе категоричен, че поне 30% от настилката ще бъде съхранена. Колкото до новата такава, той разкри, че ще бъде използвана една от най-качествените настилки на пазара, а Плевен отново ще е сред първенците този път във връзка с т.нар паважно заключване. Ще бъдат приложени няколко метода на поставяне на настилката, а край дърветата няма да се излива бетон.

10.03.center3
Интерес сред медиите предизвика и темата с озеленяването на централната градска част, като върху него по-подробно се спря арх. Лидия Христова. Тя отбеляза, че ще бъдат засадени 115 нови дървета, 111 ще бъдат запазени, две ще бъдат преместени, а 14 – отсечени. Новите видове дървета ще бъдат различни от растящите сега в центъра на Плевен, като се търси висок естетически ефект. Ще бъдат засадени шестилии, сахарски явор, албиции, чинари, японски клен. Любопитна подробност е, че след ремонта плевенчани ще се радват и на ново коледно дърво. Това ще е шестметрова испанска ела, която по думите на арх. Христова расте доста бавно и може да достигне до 25 метра.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: