Награда за най-добро изпълнение на шопско хоро грабна ФТК „Българско хоро“ от надиграване в Правец

04.03.2014 14:37

4.03.horo1

С отличие за най-добро изпълнение на хоро от шопската фолклорна област и грамота за отлично представяне се завърна Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови от първото издание на фолклорното надиграване „Я тропнете, да тропнем“. Проявата се проведе на 1 март в Правец и бе под почетния патронаж на кмета Румен Гунински.

4.03.horo2
Ръководителите на клуба споделиха, че задължително условие в регламента на надиграването е било всеки от участващите 44 клубове да представи по едно хоро от шопската област и едно по избор. ФТК „Българско хоро“ е участвал с 27 танцьори и е спечилил наградата с изпълнението си на „На мегдана“, в което са включени три хора. Олга и Минко Мустакови не скриха, че до триумфа клубът не е стигнал толкова лесно, тъй като за надиграването в Правец се е събрал каймакът на танцовите клубове от цялата страна. Освен това, за разлика отпреди няколко години силите вече са изравнени и е трудно да видиш много слаб или много силен клуб, отбеляза Минко Мустаков. Второто хоро, което плевенчани са изиграли, е било „Варимезово хоро“, което е типично за района на Странджа. Изпълненията на „Българско хоро“ не са оставили равнодушни дори и членовете на журито, които са станали на крака и ръкопляскали на техния майсторлък.

4.03.horo3
От семейство Мустакови научихме, че танцьорите от „Българско хоро“ вече са в трескава подготовка за участие в пореден фестивал. Това е „Хоро се вие, извива“, който ще се проведе на 5 април в София. Засега ръководителите на плевенския клуб пазят в тайна с какво ще се представят там, като най-вероятно изборът им ще падне върху едно шопско и едно северняшко хоро. Освен там, плевенчани планират и участие в международен фестивал в курорта Дидим, Турция, в края на април и началото на май. За „Българско хоро“ това ще бъде едновременно и участие, и заслужена почивка, тъй като нашите танцьори определено заслужават един такъв подарък, категорични са Олга и Минко Мустакови.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: