Уникалната традиция на мартеницата събра погледите на чуждестранните студенти на МУ – Плевен

26.02.2014 12:56

26.02.mu1

Началото на благотворителния базар по проект „Мартеницата – заедно да съхраним традицията“ бе дадено днес във фоайето на Ректората на Медицинския университет. Както писахме, инициативата е на студенти от първи и втори курс от специалност „Социални дейности” на Медицински колеж към МУ-Плевен, като тя насърчава креативността на деца и лица с увреждания, включвайки ги в творческия процес на изработване на мартеници. Съвместно със студентите в нея участват Центърът за психично здраве – Плевен, Защитено жилище за възрастни с лека и умерена умствена изостаналост, Център за социална рехабилитация и интеграция, Помощно училище „П. Р. Славейков“ и Дневен център за деца с увреждания.

26.02.mu2
Целта на проекта е да обедини студентите – бъдещи социални работници и потребителите на социални услуги, в творческа атмосфера на създаване на традиционни български мартеници. Произведенията са изработени в ателие „Работилницата на Баба Марта”, а плевенчани ще могат да си закупят от тях до петък включително. Събраните средства ще бъдат използвани за терапия на възрастни и деца с увреждания – хипотерапия, водна терапия и трудотерапия.

26.02.mu3
Както и нашият екип се убеди, стартът на базара бе повече от успешен, а голяма част от представените над 500 мартенички намериха своите нови собственици само час след откриването му. Особен интерес уникалната българска традиция предизвика у чуждестранните студенти първокурсници, които научиха повече за мартениците, а дори имаха възможността сами да изработят от тях.

26.02.mu4
„Плевен за Плевен“ също се включи в благотворителната инициатива, като на 1 март ще закичим приятели и роднини с красиви мартенички от базара. Направете го и вие!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: