Плевен сведе глава пред паметта на Апостола (галерия)

19.02.2014 12:50

19.02.ritual1

С тържествен ритуал пред паметника на Васил Левски плевенчани отбелязаха 141-годишнината от обесването на Апостола. Въпреки студеното време, своята почит към делото на Левски отдадоха стотици граждани, а сред официалните лица бяха ръководствата на Община Плевен и Областна администрация, общински съветници, директори на културни институти, военнослужещи. По традиция, церемонията започна с панихида, отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града, а слова произнесоха кметът проф. Димитър Стойков и областният управител Илиян Йончев.

19.02.ritual2
Ниският поклон пред делото на най-великия българин – Васил Левски, ни събира всяка година на този ден, тук пред неговия паметник, за да почетем един живот, изцяло посветен на Отечеството и неговата свобода, обърна се към събралите се проф. Димитър Стойков. Той отбеляза, че Левски извървя един неповторим път, изпълнен с дързост, непокорство, мъдрост и прозрение далеч във времето; път към святата и чиста република, в която всички ще са равноправни при едни и същи закони и в която тържествува свободата на човешката воля. Кметът посочи, че 19 февруари е ден на скръб, почит и преклонение пред един от най-свидните синове на България, но и ден на прослава на родолюбието, доблестта и стремежа за свобода. Този ден е и предизвикателство пред всички нас, потомците, в които живее сбъдната мечта на Левски за демократска република, каза още в словото си проф. Стойков.

19.02.ritual3
Независимо дали на 18 или на 19 февруари Левски увисва на бесилото, народът избира деня на неговата смърт, за да почита подвига на своя Апостол на свободата, посочи областният управител Илиян Йончев, изтъквайки, че всяко българско дете вижда в Дякона символ на безгранична обич към род и родина, а всеки патриот споделя неговите хуманни идеали. Йончев отбеляза, че Апостолът ни е завещал прости, но очевидно трудно постижими неща – да съдим по делата, да не се делим по вяра и народност, че трябват задружни усилия, че неразбориите и завистта са причина за разделението за хората и най-ценни са свободата, независимостта и демокрацията. И днес Левски е не само общественият идеал, но и мярката, по която отсъждаме за делата си, защото пред очите ни са онези четири страшни въпросителни след обръщението „Народе“, чийто достоен отговор трябва да достигнем, изтъкна областният управител.

19.02.ritual4
Освен тържествените слова по повод 141-годишнината от кончината на Левски, есе, посветено на неговото дело, прочете Катя Делчева – ученичка от 12 клас на МГ „Гео Милев“ – Плевен и петкратен участник в националния поход „По стъпките на Апостола“.

19.02.ritual5

 

19.02.ritual6

 

19.02.ritual7

 

19.02.ritual8

 

19.02.ritual9

 

19.02.ritual10

 

19.02.ritual11

 

19.02.ritual12

 

19.02.ritual13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: