60-годишен юбилей празнува плевенският бизнесмен и меценат Мартин Николов!

11.02.2014 18:31

С изискано тържество с много приятели, своя 60-годишен юбилей празнува в ресторант „Централ” плевенският бизнесмен и меценат Мартин Николов. Освен най-близките, колегите от фирмата, бизнес-партньорите и приятелите, юбиляра уважиха и кметът на Гиген, читалище „Никола Ракитин”, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, Дружеството на руско-говорящите „Възход”, Дружество на писателите.

martine1

В началото на празника, водещата на тържеството – поетесата Валентина Атанасова припомни неговите детски години, прекарани в Гиген, училището, работата на полето и в къщи, детските бели с приятелите и тихите летни вечери, към които Мартин винаги се връща с умиление и носталгия, но и с осъзнатата необходимост от здрава синовна връзка със земята, родовите корени и истинските силни хора на този край.

marti27
Завършил гимназията в Гиген, стремежът за знания и усъвършенстване го отвежда в Харковския политехнически университет, където за пет години придобива знания на машинен инженер, прилагайки ги по-късно в България, където заема отговорни технически длъжности в МК „ 9-ти май” – гр. Червен бряг, в Плевенския стоманолеярен завод като главен механик и зам.-директор – до 1988 г. Той е един от първите специалисти, призовани през 1988 г. за строителството на новата АЕЦ-Белене.

marti30
През 1990 г. Мартин Николов влиза в частния бизнес като любопитен факт е, че неговата фирма е втора по ред в регистъра на плевенския бизнес.Той е един от основателите на стопански бизнес-сдружения, като Българската стопанска камара, Търговско-промишлената палата, Българо-руския бизнес-център и др. Николов е два мандата общински съветник, а от 18 години е Председател на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, активист и спонсор на Дружеството на руско-говорящите „Възход”, спонсор и дарител на ХГ „Дарение на Светлин Русев”, Дирекция ВИМ, Гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен, Дружеството на писателите, читалището в сило Гиген, плевенски медии

martine2
Припомняме и факта, че с неговата помощ десетки хора на перото издадоха авторски книги, осъществиха се международни събития и разменни гостувания на творците в Русия и Македония.

marti3
На своя 60-годишен юбилей, Мартин отчита като негова най-голяма радост, грижа и гордост, смисъл на труда и усилията му – порасналите вече деца – Никола и Анна, а от пет години – и внукът Константин.
Честито и от екипа на Плевен за Плевен!

marti1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: