С куп впечатления се завърнаха от посещение в Испания плевенски преподаватели

10.02.2014 11:15

10.02.vazov

Екип от четирима учители от СОУ „Иван Вазов” Десислава Григорова, учител по английски език, Сашка Данговска, Вили Атанасова и Олег Маринов – учители в начален етап, участваха в шестата международна визита по проект на програма „Коменски”, многостранни партньорства, съобщиха от училището. Екологичната тема на проекта „Повече дървета? Да, моля!” събра отново участници от държавите: България, Румъния, Турция, Полша, Чехия, Португалия, Испания, Естония. Домакин на визитата беше Испания.
Учителите, участващи в мобилността, имаха възможност да посетят партньорското училище в малкото градче Ломинчар, две столици – стара и настояща – градовете Толедо и Мадрид. В малкото градче Ломинчар се провеждат работните срещи, свързани с предстоящия заключителен мюзикъл на проекта. Заедно с ученици от 6 клас, учителите гледат презентация, посветена на дърветата. Самата презентация разчувства учители и ученици, защото в нея реално се вижда сходството в живота на хората и дърветата.
Всички присъстващи, макар и за кратко, се докосват до образователната система на Испания. В местните училища учат деца и от други националности. Гостите са приети радушно от кмета, както и от цялата общественост на градчето. Посрещнати са с духова музика в културния дом и се наслаждават на изпълнението на децата от училището по фламенко. Делегацията се запознава с типичните испански ястия и традиционните танци. Естествено нашите представители носят специални подаръци за своите домакини. Учениците от 5Б клас са изработили специални сърца за своите приятели, които символизират обичта към белите дробовете на планетата – дърветата.
„Най-испанският” град Толедо впечатлява европейските учители с богатството от културни и исторически паметници, с очарователната си архитектура и природа. Затова е включен в списъка на ЮНЕСКО. Това е град на толерантността, защото в него живеят в разбирателство три култури – християнска, мюсюлманска, еврейска. Участниците във визитата се разхождат до Roman Circus Park. Паркът се намира на руините на древен римски цирк, който е бил построен от средата на 1 в. преди н.е. Приятна е разходката в Three Cultures Park, който е изпълнен с множество дървета, особено палми, различни по вид и възраст. Учителите се разхождат из града, снимат се пред паметника на Сервантес, заглеждат се в сувенирите на персонажите от романа „Дон Кихот”.
В града учителите се запознават с един успял българин – управител на ресторанта, в който е приятелската и официалната вечеря на партньорските държави. Той много се радва, че вижда сънародници. Българският екип оставя малък спомен, който да му напомня за родината. Обещава, че като дойде в България ще дойде в нашия град и ще посети нашето училище. В ресторанта учителите и португалските деца, участващи във визитата, играят на образователните игри. Гости и домакини се включват във вихъра на испанските танци.
Европейските учители имат щастието да се докоснат до града с най-много дървета в света – Мадрид. Тъй като столицата ги очарова с какви ли не забележителности домакините маскират натоварената програма с разходка в Retiro Park за релакс. При посещение на цартвената сграда Кралския дворец Palacio Real се усеща славата на много крале. Самият крал използва официалната резиденция само за определени мероприятия и винаги пази най-красивия и внушителен трон в света, даже и при приеми не сяда в него. Всичко може да се свърже с живота на кралете – фреските по стените, полилеите, килимите, старинните мебели, предмети, оръжия, музикални инструменти.
Визитната картичка на Мадрид е музеят „Прадо”. Българският екип разказва за него, че той разкрива невероятен приказен свят от кралски колекции и от творбите, изваяни от четки на велики художници като Гоя, Рубенс, Ботичели, Рембранд.

Снимка: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: