В Мечка вече слагат аларми и на доматите (галерия)

10.02.2014 10:40

10.02.gendarmeria1

Точно в 8.00 ч. тази сутрин в Плевен бе даден стартът на специализираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР – главен комисар Светлозар Лазаров, която се провежда на територията на цялата страна. Както писахме, акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

10.02.gendarmeria2
Директорът на ОД на МВР-Плевен, главен инспектор Йордан Каменов, даде последни указания на жандармеристите преди да се качат по машините и да започнат изпълнение на поставените им задачи. По думите му, няма точно определен срок, в рамките на който ще протече специализираната полицейска операция, отбелязвайки, че тя ще е в ход, докато хората по малките населени места се успокоят. Основният й акцент е навременна профилактика на лицата от криминалния контингент, като за тази цел ще бъдат изградени съвместни екипи със служители на РУП. Органите на реда ще бъдат запознати подробно с лицата от криминалния контингент по линия „битови престъпления“ и ще извършват патрулно-постова дейност на територията на разпоредените им населени места. Става въпрос за проверка с цел установяване движението и сборищата, на които се срещат въпросните лица, като ще се правят паспортни проверки, обясни шефът на полицията, апелирайки към жандармеристите за стриктно и съвестно изпълнение на възложените им задачи.

10.02.gendarmeria3
Главен инспектор Каменов посочи, че според изготвения план на първо време съвместните действия в района на Плевен ще се изпълняват на територията на селата Опанец, Буковлък, Върбица, Бохот, Мечка, Коиловци и Бръшляница; на територията на РУП – Гулянци – в общинския център, Брест, Гиген, Дъбован и Загражден и на територията на РУП – Долни Дъбник – Бъркач, Петърница и Садовец. Разбира се, при възникване на допълнителни обстоятелства, можем да отреагираме веднага и да променим плана за работа, пренасочвайки сили в други населени места, подчерта Йордан Каменов. Също така, той сподели, че четири автомобила заминават да работят на територията на ОД на МВР – Враца, като на всички места силите са разпределени и в тъмната, и в светлата част на денонощието.

10.02.gendarmeria5
По думите на главния инспектор, от началото на годината битовите престъпления са намалели с около 20% спрямо същия период на миналата година. Конкретен пример той даде с Бръшляница, където от началото на 2014-а до днес са били регистрирани само две престъпления и то не кражби, а повреждане на автомобили. Така че, предприетите от нас мерки, още преди началото на тази операция, явно дават резултат, отбеляза директорът на ОД на МВР-Плевен. „Процентът на разкриваемост на битовите кражби е около 30-32%, но има технологично време за отработване на самите досъдебни производства. Вероятно към 31 март ще разполагаме с най-точна статистика за работата, свършена през първото тримесечие“, каза още Каменов.

10.02.gendarmeria6
Заедно с цял бус представители на медиите жандармеристите се отправиха първо към Върбица и едно от емблематичните за битовата престъпност села – Мечка. В кметството на селото се проведе среща на ръководството на полицията с кметове на малки населени места, на чийто територии ще бъде реализирана акцията. Отвън насъбралите се жители на селото споделиха, че в Мечка едва ли има човек, чийто дом да не е бил обиран поне два-три пъти. Хората изразиха надежда, че полицейската акция ще респектира апашите и си пожелаха ефектът от нея да не бъде само временен. По-словоохотливите от тях разказа с подробности за неприятностите, които са ги сполетели, заявявайки категорично, че тук се краде всичко – покъщнина, зарзават, дърва. Имам 12 декара гора, а се налага всяка зима да си купувам дърва за огрев, тъй като бандитите вършеят безнаказано, сподели Евгения Георгиева. Жената не скри, че вечер си ляга с брадва до вратата и се буди при най-малкия шум, въпреки петте охранителни системи в къщата й. Сложихме аларма даже и на доматите в градината, иначе няма спасение, сподели напатилата си от зулуми жителка на Мечка.

10.02.gendarmeria7

 

10.02.gendarmeria8

 

10.02.gendarmeria9

 

10.02.gendarmeria10

 

10.02.gendarmeria11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: