ВМРО Плевен започна битка за Плевенската епопея и историческата истина!

06.02.2014 14:41

kalin1

Днес в зала „Плевен”, по инициатива на фондация „ВМРО”, се проведе публична дискусия за скандални твърдения, публикувани в книгата „Турците в България“. В изданието, дело на „Vagabond Media Ltd“, под редакцията на Антоний Георгиев и Димана Трънкова, се твърди, че турските войници, загинали в боевете за Плевен по време на Руско-турската война, са били погребани в масови гробове. По-късно, според авторите, те били изкопани и продадени на английска фирма, която ги използвала като тор в британското земеделие…
Днес, за да разкрият спекулацията с науката и научността и да дадат аргуметиран отговор на подобни нелепи „твърдения” в Плевен бяха проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН, и д-р Димитър Христов от същия институт.

kalin3
ВМРО-Плевен инициира подписка, в която воеводите настояват главният редактор на „Vagabond Media Ltd“ публично да се извини както на плевенчани, така и на посланиците на Русия и Великобритания, пряко засегнати в клеветническата публикация. Сред исканията им е също издателството да изтегли целия тираж на книгата, както на български, така и на английски, а учените от БАН, участвали в представянето й, да се разграничат от тази лъжа. Това заяви областният лидер на патриотичната организация д-р Калин Поповски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: