28 януари – Ден за защита на личните данни

28.01.2014 8:02

28.01.danni

На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на личните данни. На тази дата през 1981 г. европейските държави, които поддържат прокламираните от Съвета на Европа фундаментални принципи за защита на човешките права, са получили възможност да се присъединят към Конвенция No 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
2011 година отбеляза 30-та годишнина на Конвенция 108 и направи сериозна заявка за всеобхватна реформа на европейската правна рамка в областта на защитата на личните данни и неприкосновеността. Европейският съюз и Съветът на Европа, в условия на възможно най-висока координация, набелязаха и предстои да реализират основните направления, които ще придадат нов, модерен и обърнат към света облик на европейския режим за защита на личните данни.
28 януари е денят, в който експертите в областта на защитата на личните данни срещат представителите на гражданското общество и споделят основните принципи и цели на своята професионална мисия. И макар че отбелязването на Деня за защита на личните данни е традиция, включването в инициативата е абсолютно доброволно. Зависи единствено от желанието, съпричастността към каузата и индивидуалните възможности на институциите и организациите, които се включват в нейното провеждане.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: