РИОСВ – Плевен напомня: До 15 февруари се приемат годишните отчети на търговците на части за климатици и хладилници

21.01.2014 8:59

21.01.riosv

До 15 февруари включително е нормативно определеният срок, в който се подават в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен задължителните годишни отчети от физически и юридически лица, които извършват внос, износ, пускат на пазара и използват озоноразрушаващи вещества и флуорирани парникови газове, напомнят от РИОСВ. Това са търговци и дистрибутори на резервни части и консумативи за хладилни и климатични системи, включително хладилни агенти (фреони). В същия срок са подават и справки от операторите на стационарни хладилни и климатични инсталации и инсталации, съдържащи, използващи или работещи с озоноразрушаващи вещества или флуорирани парникови газове. Справката се отнася за техническото състояние на инсталациите, съдържащи, работещи или изработени с тези вещества. Подробна информация по нормативните изисквания, формата и начина на попълване на годишните отчети и воденето на техническите досиета може да се види на електронната страница на РИОСВ – Плевен: http://riew-pleven.eu/
Ползвателите на всяка хладилна и климатична инсталации и система, съдържаща, работеща или изработена с озоноразрушаващи вещества или флуорирани парникови газове, задължително поддържат и водят дневник (досие) за техническото състояние на инсталацията. Дейността, свързана със сервизното обслужване, ремонта и поддръжката на системите, съдържащи, използващи или работещи с озоноразрушаващи вещества или флуорирани парникови газове в количество равно или по-голямо от 3,0 кг., задължително трябва да са запише в досиетата на инсталациите. Задължително условие е тези дейности да се извършат от физически или юридически лица (сервизи или техници), притежаващи редовен документ за правоспособност. Тези лица, които са придобили документа, са вписани в национален регистър на Българска браншова камара – машиностроене, който е достъпен за всеки на адрес: http://www.bbcmb.dir.bg.
Друга важна информация за собственици и операторите на съоръжения, работещи и съдържащи озоноразрушаващи вещества (фреон R22) в количество равно или по-голямо от 3,0 кг. е, че на 31 декември 2014 г. изтича срокът за ползване на регенериран или рециклиран фреон за поддръжка и сервизно обслужване на системите. Съгласно действащият от 1 януари 2010 г. Регламент № 1005/2009 относно вещества, които нарушават озоновия слой, до 31 декември тази година следва да се преустанови и ползването на продукти и оборудване с такива вещества.
При нарушаване на сроковете и установяване на нарушение и неспазване изискванията на нормативната база на физическите и юридически лица ще се налагат глоби и санкции по административнонаказателните разпоредби на Закона за чистотата на атмосферния въздух.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: