Общината иззе правомощията на Общинския съвет? Или затова, което ще се случва около зоо-еко-комплекса…

03.01.2014 14:59

Нормално е всяка медия да иска да бъде първа да поднесе новината. Нормално е също да се цитира източника на информация. Нормално е също редакторът по темата да познава материята, за която се пише. Нормално е също, по негово желание или такова на редакцията, „да си позволи” коментар по темата. В името на обществения интерес…

zoo
Темата, уважаеми читатели, интерпретирана днес като „новина” в регионалните медии, е съобшение в сайта на Община Плевен, което е изписано така:
ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА
НА ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ “ЕКО-ЗОО КОМПЛЕКС „КАЙЛЪКА””,
към който има приложена и схема, като как ще изглежда това „предприятие” като дейности и брой на персонала…
Прилагаме за вас, без редакция, какво е решила да прави Община Плевен. Ако имаше мотиви за тази промяна, щяхме да приложим и тях.
Но сме длъжни да отбележим, че не става въпрос за правилник, а за проект за правилник. Същото важи и за схемата. За добро или за лошо, не Общината, а Общинският съвет е органът, който обсъжда и приема подобни решения. Ако някой се е вживял толкова, че да създава нормативни актове от негово име, толкова по-зле за него…Оставаме с надеждата, че грешката е на администриращите, безспорно, едниствената интересна и актуална рубрика на общинския сайт.
Ще каже някой от общинската администрация – заяждате се. Ще отговорим – а Вие се излагате!
Коментарите по същинската част на проекта, по-късно отново в Плевен за Плевен!

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПЛЕВЕН

ОБЩИНА – ПЛЕВЕН

ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА
НА ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ “ЕКО-ЗОО КОМПЛЕКС „КАЙЛЪКА””

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл.1. С този правилник се определят предмета на дейност, имуществото, финансирането, допълнителните дейности, структурата и управлението на Общинско предприятие с наименование “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””.
Чл. 2. (1) ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””се създава, преобразува и закрива с решение на Общински съвет-Плевен.
(2) ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” е специализирано звено на общината за изпълнение на местни дейности и услуги, финансирани от общинския бюджет.
(3) ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””не е юридическо лице и осъществява дейността си от името и за сметка на Община Плевен, съобразно Закона за общинската собственост и този правилник.
(4) ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, със седалище и адрес: гр. Плевен, парк „Кайлъка” №7.

ІІ. ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ
Чл.3.(1) “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” е специализирано структурно звено на Община Плевен и има предмет на дейност:
– стопанисване на общински приюти за безстопанствени кучета, кастрационни центрове и клиники на територията на Община Плевен;
– залавяне, подслоняване, ветеринарно обслужване на безстопанствени кучета и други дейности, предвидени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на животните, наредбите към тях и нормативните актове и решения, одобрени от Общински съвет – Плевен;
– управление и поддържане на зоопаркове, отглеждане, изхранване, ветеринарно лечение на животните;
– запазване на редки видове животни, подобряване на колекцията от животни с цел запазване на генетичния фонд;
– поддържане на наличните съоръжения на зоопарка;
– организиране на атракционни и културно-развлекателни мероприятия;
– изработка на художествени пана, плакати, рекламни елементи, вътрешни облицовки от дърворезба, скулптурни фигури от бронз, мрамор и пластмаса, украса и др.
Дейностите се извършват приоритетно за нуждите на Община Плевен и нейните бюджетни звена и мероприятия.
(2) ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” извършва и допълнителни дейности, свързани с основните.

ІІІ. ИМУЩЕСТВО
Чл.4 (1) Имуществото на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””се състои от дълготрайни материални активи – общинска собственост.
(2) Предоставеното и придобито в резултат на дейността на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” имущество е общинска собственост и за него се прилага Закона за общинската собственост и Наредба №7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет – Плевен.
Чл.5 (1) ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” има право да придобива от името на Община Плевен материални активи в рамките на собствените си приходи от допълнителните дейности и/или приходи с целево предназначение. Придобиването става при реда и условията на Закона за общинската собственост /ЗОС/ и подзаконовите актове по неговото приложение.
(2) Предоставя се за управление на Общинско предприятие ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” имущество – собственост на Община Плевен, описано подробно в Приложение №1, което е неразделна част от настоящия правилник.

ІV. ФИНАНСИРАНЕ
Чл. 6. Дейността ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” се финансира от бюджета на Община Плевен.
Чл. 7 (1) Всички приходи, реализирани от ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””, се внасят в приход на бюджета на Община Плевен.
(2) Всички разходи на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” се извършват съгласно Единната бюджетна класификация на разходите по бюджетите на общините.
(3) Бюджетните средства се използват само по предназначение, съгласно одобрения от Общински съвет – Плевен бюджет на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” за съответната година.
(4) Промени в одобрения бюджет се извършват в рамките на възможностите за корекция на бюджета и по ред, регламентиран със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, Закона за общинските бюджети и Наредба №10 за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Плевен, въз основа на мотивирано предложение от директора на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””.
Чл.8. ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””води счетоводна отчетност съгласно Закона за счетоводството и свързаните с него нормативни актове.
Чл.9. Договорите за осъществяване на дейността на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” се сключват от кмета на общината или по пълномощие от директора на предприятието.
Чл.10. Правилата за работна заплата се разработват от директора на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””, в съответствие с нормативната уредба, представят се за съгласуване в отдели „Човешки ресурси“, „Бюджет” и „ФСО“ при Община Плевен и се утвърждават от кмета на Община Плевен.

bobi

V. РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ
Чл.11. /1/ ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” има право да извършва допълнителни дейности, които служат за подпомагане на описаната по-горе основна дейност.
/2/ Отделни мероприятия на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” могат да бъдат спонсорирани изцяло или отчасти от външни спонсори, съгласувано с Кмета на Общината.
Чл.12. На база реализираните средства от допълнителни дейности, в годишния бюджет на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””, като част от сборния общински бюджет, могат да се предвидят допълнителни средства, които да се изразходват за:
1. Придобиване на материални активи.
2. Квалификация и преквалификация на ангажираните по трудов или граждански договор лица.
3. Стимулиране на дейността за реализиране на допълнителни средства.

VІ. СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ
Чл.13. Структурата на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” е съгласно Приложение №2.
(2) Численият състав на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” е 28 (двадесет и осем) човека.
Чл.14. ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” се управлява от директор, който се назначава и освобождава от кмета на Община Плевен. Управлението се възлага с трудов договор.
Чл.15 (1) Директорът на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” има следните правомощия:
1. организира, ръководи и контролира цялостната дейност на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” при спазване изискванията на действащото законодателство и приетите от Общински съвет – Плевен програми, наредби и решения;
2. представлява ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” и осъществява непосредствени връзки със специализираните и функционални звена на Община Плевен, Общински съвет – Плевен, ведомствата и други заинтересовани органи, служби и организации;
3. разработва и утвърждава Правилник за вътрешния ред на ОП “Зоо-Еко …“, съгласуван с Областна дирекция по безопасност на храните – Плевен, в който се съдържат специфични разпоредби за организация на дейността на предприятието;
4. утвърждава поименното щатно разписание на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””;
5. представлява ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””като работодател във всички трудовоправни отношения с работниците и служителите му. Утвърждава длъжностните им характеристики, съгласно одобрената численост и структура на общинското предприятие, при спазване изискванията на Кодекса на труда, Правилника за вътрешния ред и други действащи нормативни актове;
6. съгласува изпълнението на дейността на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” със Заместник- кмет по „Териториално развитие“ и Началник отдел „Екология”
7. съгласува изпълнението на дейности по сключени договори от Кмета общината или упълномощено от него лице със Заместник-кмет по „Териториално развитие“ и Началник отдел „Екология”
8. изготвя и представя на дирекция „ФСД и УС“ при Община Плевен периодични (месечни, тримесечни и годишни) финансови отчети;
9. изготвя тригодишна прогноза и проектобюджет за следващата година и ги представя в Община Плевен в срокове, в съответствие с действащата нормативна уредба;
10. отговаря за законосъобразното и целесъобразно разходване на бюджета на предприятието;
11. организира ефективното използване, управление и опазване на имуществото на предприятието;
12. упражнява контрол, свързан с воденето на документацията на общинските приюти и кастрационни центрове самостоятелно или във взаимодействие с общинската администрация и компетентни държавни органи;
13. Всяка година до 31.01, представя на Кмета на Общината и Общински съвет – Плевен, годишен отчет за дейността, приходите и разходите през предходната бюджетна година и програма с намерения за текущата;
(2) При осъществяване на своите правомощия директорът на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” издава заповеди.
(3) Директорът е работодател на работниците и служителите на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” и в тази връзка има всички права и задължения произтичащи от Кодекса на труда.
(4) Основното трудово възнаграждение на Директора е равно на възнаграждението на директор на дирекция в общинската администрация.
(5) Дейността на Директора се подпомага от ръководители на направления, както следва:
– ръководител на Зоопак;
– ръководител на Приют за кучета;
– ръководител атракционни дейности;
– ръководител рекламно-информационни дейности и художествена украса;
(6) Основното трудово възнаграждение на ръководител на направление в на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” е равно на възнаграждението на началник на отдел в общинската администрация.
(7) Директорът на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка”” се замества от правомощен от него ръководител на направление, при отсъствието му поради законоустановен отпуск, командировка или др.
Чл.16. Директорът няма право:
1. От свое или от чуждо име да извършва търговски сделки, без писменото съгласие или възлагане от Кмета на Общината.
2. Да участва в капитала на търговски дружества или в тяхното ръководство, както и да се регистрира като едноличен търговец.
3. Да заема длъжност в ръководни органи на други предприятия.
Чл.17. Ограниченията по чл.16 се отнасят и до ръководител на направление.
Чл.18. Нарушаването на ограниченията по чл.16 и чл.17, е основание за налагане на дисциплинарна отговорност на виновните лица.
Чл.19.(1) Кметът общината или определено от него структурно звено координира и контролира осъществяването на дейността на ОП “Еко-зоо комплекс „Кайлъка””.
(2) Кметът на общината може да делегира своите правомощия по този правилник или част от тях, на определен от него заместник-кмет.

VІІ. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§1. Настоящият Правилник се приема на основание чл.22, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.52, ал.1 от Закона за общинската собственост и влиза в сила от деня на публикуването му в местния печат и страницата на Община Плевен в Интернет.
§3. Правилникът е приет с Решение № ……….. год. на Общински съвет – Плевен.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПЛЕВЕН,
ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: