Воеводите отбелязаха Освобождението на Плевен с факелно шествие и концерт

10.12.2013 21:23

10.12.vmro1

Традиционното си факелно шествие по повод 10 декември организира структурата на ВМРО в Плевенска област. Стотици симпатизанти на партията преминаха по центъра на града – от началото на старата главна до площад „Възраждане”, след което поднесоха венци пред Мавзолея. Към ритуала се присъединиха и членове на Сдружение „Традиция”.

10.12.vmro2
Днес е паметен ден за нашия град – преди 136 години плевенчани първи усетиха свободата, дошла след 500 години турско робство, обърна се към събралите се на площада областният лидер на ВМРО – Плевен, д-р Калин Поповски. Той припомни, че за свободата на България по време на Руско-турската освободителна война са загинали 120 000 руски войници, като припомни думите на Иван Вазов „Свободата не дойде даром”. „30 000 български опълченци, постъпили в редиците на руската войска, са се сражавали за свободата на Родината, а Плевен е първата голяма битка в тази война. След нея на картата на Европа се ражда една нова държава, като след 500 години възкръсва Санстефанска България на 180 000 квадратни километра”, посочи д-р Поповски. Лидерът на воеводите в Плевенско изтъкна, че ВМРО е част от будната съвест на обществото, което винаги трябва да помни тези герои, дали живота си за свободата на Отечеството.

10.12.vmro3
Към симпатизантите на партията от трибуната се обърна и дошлият от Македония Мирослав Ризински, който не скри, че за него е чест че да бъде в Плевен за отбелязването на една такава велика дата в българската история. Той честити празника на плевенчани от името на Българския културен клуб в Скопие, обединяващ граждани на Република Македония, отстояващи българското си самосъзнание. Проявата продължи с концерт на специалните гости от група „Епизод”, които стоплиха сърцата на дошлите на площада с песните си по текстове на Ботев и Вазов.

10.12.vmro4

 

10.12.vmro5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: