„Училище за родители” за здравословно хранене на децата ни

30.11.2013 8:54

На 28 ноември в Начално училище „Христо Ботев” – Плевен се проведе поредната среща на образователния форум в подкрепа на активното родителство „Училище за родители”. Родителите на второкласниците дискутираха с д-р Цветан Димитров /диетолог/, медицинска сестра Д. Мегова и училищния екип от педагози по темата „Здравословно хранене”.

Д- р Димитров отговори на множеството родителски въпроси свързани с наднорменото тегло на децата, необходимостта от консумиране на животински белтъчини, на пълнозърнест хляб и плодове. Диетологът разказа, че животинските протеини (месо риба, мляко, яйца) са висококачествени и пълноценни, те съдържат всички незаменими аминокиселини. Продължителният дефицит на белтъчини в храната води до забавяне на растежа и развитието в ранната детска възраст, намалява интензивността на основната обмяна, отслабват имунозащитните механизми.
Диетологът препоръча да се осигурява максимално разнообразие в консумацията на храни, в менюто на децата да се включват представители от 4 – те основни групи храни, децата да се хранят четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. За да се създадат навици за правилно хранене, да се отделя достатъчно време за хранене, в приятна обстановка. В менюто да се включи пълнозърнест хляб, ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове, да се намали количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите и да не се поставят солници на масата по време на хранене.


Цветелин Горанов, директор на училището, представи усилията на екипа за създаване на навици за здравословно хранене. Училището работи по схема „Училищен плод” и по програмата за безплатни закуски, като в три от дните на седмицата по втората програма на учениците също се предлагат плодове. По този начин всеки ден децата имат възможнаст да консумират пресни плодове. Храната, която се предлага в офиса за раздаване на готова храна, който се намира в двора на училището, също е съобразена с Наредба 37 от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците.
В хода на срещата родителите съставиха пирамида на здравословното хранене. Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че правилното хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати задължения на родителите. С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието им. Началната училищна възраст е подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: