Наполовина е намалял броят на пчелините в България за 10 години

30.11.2013 16:28

30.11.stanchev

Европарите по новата пчеларска програма не са увеличени и може би причината е в констатацията на Европейската комисия, че в България и някои страни от Югоизточна Европа субсидиите не са довели до увеличаване на брутната добавена стойност в сектора. Това каза на пресконференция днес председателят на Областния пчеларски съюз, доц. Юлиян Станчев. Срещата с медиите бе по повод форума, посветен на политиката на правителството в областта на земеделието и конкретно в сектора на пчеларството. Гост на него бе и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.
Доц. Станчев алармира, че състоянието на сектор „Пчеларство” у нас е тревожно, като за 10 години броят на пчелините и пчеларите е намалял наполовина и този темп продължава да нараства. „Нашето предложение към Министерството на земеделието бе да направи така, че земеделците да започнат да заплащат опрашването от пчелите, така както е в страните от Западна Европа и САЩ. По този начин би се осигурил един значителен и постоянен финансов поток”, заяви председателят на пчеларите в Плевенска област.
Доц. Юлиян Станчев изтъкна също така, че в България няма равнопоставеност на държавната субсидия и докато лозари и зърнопроизводители получават по 26 лв./дка, то за пчеларите парите все не достигат. „Нашето желание е за промяна в структурата на земеделието в дългосрочен план. Защото не е нормално 90% от плодовете и зеленчуците и 80% от месото да се внасят от чужбина, при положение, че ние сме в центъра на толкова ценни земеделски пояси”, подчерта доц. Станчев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: