Новата стихосбирка на Елена Вълкова – единение на музика и слово

22.11.2013 9:29

22.11.elena1

Премиера на новата стихосбирка на Елена Вълкова „В началото бе музика” се състоя вчера, навръх Деня на християнското семейство, в художествена галерия „Дарение Светлин Русев”. Книгата представи Татяна Любенова, а в музикално-поетичния спектакъл се включиха синът на Елена Вълкова – цигуларят Чавдар Вълков и пианистката Магдалена Начева.
Стихосбирката е композирана и изпълнена като поетичен еквивалент на една симфония. Четирите й части са отделени една от друга с по едно мото от стихове на полския поет Ян Твардовски. Основната тема е за съдбата на редовия музикант в личен, професионален и обществен план. Тя се преплита и доизгражда във всяка от частите на книгата с темите за любовта и смъртта, семейството на хората на духа в условията на растяща бездуховност, ударите на съдбата, покаянието и вярата в силата на единоезичието, изразено чрез единението на музиката и словото. Книгата е посветена на съпруга на Елена Вълкова, който бе професионален музикант – цигуларят Страхил Вълков. Днес традицията продължават техните деца, също цигулари, както и внучката Яна.

22.11.elena2
Дори това да е най-личната книга на поетесата, стиховете в нея са поднесени така, че да прозвучат като едно цялостно музикално произведение, предназначено за всички хора – онези, които обичат изкуството и другите, които го сътворяват, сподели при представянето Таня Любенова. И допълни, че вторите имат особена съдба – съдба, която народът е записал с едно изречение, изкристализирало във времето: „Цигулар къща не храни”. „Така е за всички, които в земното си съществуване виждат около себе си само материалните неща и единствено те са критерий за стойността на живота им. Другите – с цигулките, с четките, с моливите и длетата – те живеят трудно, оцеляват трудно и понасят върху себе си унижения и обидно отношение. Понякога нямат хляб и дрехи, но тяхната мисия тук е друга – тя е духовна и в това се измерва нейното величие”, посочи още поетесата.

22.11.elena3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: