Плевенчани бранят от сеч вековно дърво

20.11.2013 12:19

Днес над 20 плевенчани, живеещи в района на ул. „Георги Кочев” 4 , 6 , 8 и 10 в Плевен очакваха медии и представители на Община Плевен, за да изразят публично своето несъгласие с намерението за отрязване на вековно дърво. Естествено, медиите се отзоваха. Затова пък, представител на общинската администрация не дойде.

darvo1

Собствениците на 234 апартамента и живущите в тях над 800 души се вдигнаха в защита на едно от големите дървета в района, застрашено от отсичане – бяла топола (Populus Alba), наричана още кавак, широколистно дърво, достигащо височина до около 25 м . Кавакът, наближаващ вековна възрас, се намира между блок 4 и стара, рушаща се постройка, закупена от фирма. Искане за отсичане на тополата е имало и преди две години от бившия собственик на сградата. Експерти от Отдел „ Екология” към Община Плевен са направили още тогава оглед и съвместно с живущите се споразумяват да се отрежат клоните до дебелата част, с цел проверка за кухина. След отрязването се установява, че дървесината на ствола е плътна – без кухини. След година израстнали свежи клони , които красят района и освежават въздуха , пишат в новата подписка до Общината хората. Стволът от плътна дървесина с обиколка над 6 метра и височина под 10 метра не е застрашавал и не застрашава никого. Под сянката на дървото е къта за отдих ,направен със средства на живущите преди десетки години.

darvo2
Според жителите на района, истинската причина за новото и неоснователно искане за отрязване на кавака е, че дебелият ствол пречи за изграждането на рампа за дейността на фирмата, наела ири купила сградата. Инициативният комитет е получил информация ,че тя е получила разрешение за отсичане на кавака и са готови да го бранят.
Оставаме темата отворена и за другите страни по случая с лаконичния коментар – лесно е да отсечеш, трудно е да засадиш и отгледаш.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: