В небето на Каменец се става летец….

18.11.2013 8:13

На 21 ноември / четвъртък/ от 17. 30 часа в Плевенския Военен клуб ще бъде представена поредната книга за славната история на българската бойна авиация. „ Възхвала за летище Каменец”, с подзаглавие – „ Порталът към небето и звездите”, е интересно четиво за 52- годишната динамична история на емблематичното в родната ни авиация летище Каменец.

kamenez

За списването на истините и легендите на авиогарнизон Каменец се създава инициативен комитет от 11 души и работна група в състав : генерал Михо Михов, полк. Валентин Киров, подп. д-р Мануш Христов, полк. Васил Жилевски, подп. Красимир Йорданов. Избират чрез интервюта в стил посочване на факти с датировка и преразказ на спомени с коментар да съживят и онагледят житието и битието на „ Каменската школа”, „Стартовият катапулт за командири”, защото „В небето на Каменец се става летец” и това е „ Авиогарнизон на човешки съдби” .
В историческата справка, разработена от полк. Веско Пенчев и подп.д-р Мануш Христов и последващите 35 лични изповеди на летци, техници , свързочници, оръжейници, тиловаци и други авиоспециалисти,заемали различни длъжности, се разкриват известни,но и незнайни лични емоционални преживявания, оценки за минали и настоящи събития, очертаващи мястото на авиогарнизон Каменец в авиационната история на България. Това са разкази и за 9-те типа бойни самолети, на които са се обучавали и изпълнявали бойни задачи поколения военни пилоти. За живота в авиоградчето Каменец и отношението на местните хора към военнослужещите и семействата им. За силата на българския дух , патриотизъм и творчески постижения.
„Възхвала за летище Каменец”, под общата редакция на полк. Валентин Киров, издадена от ИВКО ООД , ще обогати авиационната ни литература и със съпровождащия я диск с филмите „Криле на младостта” и „Едно ново начало” на режисьора Петко Горанов.
Книгата ще бъде представена на 21 ноември и в София и в Плевен.

Текст и снимка – Валя Минкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: