Всеки 7-ми, от проверилите се в Плевен, откри, че има диабет – вижте данните от кампанията!

15.11.2013 14:25

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, с началник доц. д-р Катя Тодорова, организира „Дни на открити врати”. Кампанията се осъществи с подкрепата на Изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, д-р Наташа Манева и под патронажа на кмета на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, дмн.

diabet
В рамките на инициативата в три поредни дни: 11-14 ноември 2012 г. в Клиниката по ендокринология се проведе безплатно измерване на кръвна захар, гликиран хемоглобин, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет. На пациентите са давани и индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.
В рамките на кампанията са изследвани 68 граждани. 10 процента от тях са с новооткрит диабет. 10 процента от хората с диагностициран диабет, включили се в кампанията, са показали лош метаболитен контрол, състояние, което ги постава в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабетна полиневропатия и други усложнения, информира доц. Катя Тодорова.
50 процента от изследваните диабетици са с много добър, а останалите 40% със задоволителен контрол на кръвната захар.
Резултатите от изследванията доказват ползата от подобни кампании, като ранно диагностициране на преддиабетните състояния, с възможност за адекватно лечение, както и установявяне на лош метаболитен контрол при хора с установено заболяване и предприемане на мерки за ограничаване на рисковете от усложнения.
Поредната кампания „Дни на открити врати” осигури възможност за обхващане на високоррисковите групи от възникване на диабет и от възникване на тежки усложнения, обобщи доц. Катя Тодорова пред участниците в работната среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена ако хората и обществото знаят повече”.
Целта на форума бе анализ на данните от кампанията и заздравяване отношенията между специалистите в доболничната и болничната помощ, с цел стимулиране на профилактиката и скрининга на високорисковите групи пациенти.
Постигнат бе конструктивен диалог и с представителите на управленските органи в здравеопазването в лицето на РЗОК и РЗИ, коментира доц. Тодорова. Заявена бе и готовност от Регионалната здравна инспекция да предоставят всички необходими данни за изграждане на регистър на диабетноболните, идея обсъждана на ниво пациентски организации и Министерство на здравеопазването.
Поздрав към участниците във форума поднесе доц. Александър Вълков – зам.-изпълнителен директор на УМБАЛ – Плевен. Поздравителни адреси изпратиха Кметът на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков и Областния управител Илиян Йончев.

текст  и снимка – пресцентър на умбал Георги Странски, Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: