Журналисти смениха амплоато – грабнаха пистолети и калашници!

14.11.2013 15:11

14.nikolaevo6

На турнир за журналисти по стрелба с 9-милиметров пистолет „Макаров” бе домакин днес стрелбищен гарнизонен комплекс „Николаево“. Проявата се организира по случай празника на Сухопътни войски – 19 ноември, от военни формирования 22160, 38220 и 42800. Представителите на медиите бяха посрещнати от техните командири, а повече за историята на Сухопътни войски разказа полк Николай Бешев, командир на Военно формирование 22160 и на Единния център за начална подготовка.

14.nikolaevo

Те водят началото си от 1877 г. в Кишинев, където се формира българското опълчение в състава на руската армия за участие в Руско-турската война. След войната опълчението премества положението на бойния състав, базира се на територията на страната и се трансформира в Българска земска войска. Армията е изцяло сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите на военния флот. В хода на Сръбско-българската война през ноември 1885 г. Сухопътни войски окончателно оформят съвременния си образ на самостоятелен вид въоръжена сила. Победата при Сливница на 19 ноември 1885 г. е ключова дата, приета през 1992 г. с решение на Министерски съвет за празник на Сухопътните войски на Българската армия.

14.nikolaevo1
Полк. Бешев се спря и върху изпълняваните от Сухопътни войски задачи по три мисии – отбранителна, принос към националната сигурност в мирно време и подкрепа на международния мир и сигурността. По отбранителната мисия се изпълняват три задачи – отбрана на страната в системата на колективната отбрана, участие в колективни отбранителни действия извън територията на страната и участие в операции в борбата с тероризма. Задачите по приноса към националната сигурност в мирно време са свързани със защита на критичната инфраструктура на страната, операции, свързани с борбата с трафика на хора, наркотици и оръжие, съдействие на държавната и местната власт при кризи от невоенен характер, помощ и подкрепа на населението при възникване на кризи от такъв тип, както и съдействие на властите при ликвидиране на последствията след кризи от невоенен характер. В третата мисия – подкрепа на международния мир и сигурността, Сухопътни войски участват в операции за подкрепа на международния мир, а също и в такива по контрола на неразпространение на оръжия за масово поразяване.

14.nikolaevo2
След като преминаха инструктаж, осем журналисти взеха участие в състезанието по стрелба с „Макаров”. Първенец стана Цветанка Христова от „Посредник” с общ сбор от 27 точки, втори се нареди Десислав Йолов от телевизия „Зетра”, а третата позиция с равен брой точки – по 21, си поделиха Люба Нинова от Общинския медиен център и Николай Колев от „Дарик”. Награждаването ще бъде на 18 ноември, понеделник, от 15 ч. във Военния клуб на тържественото събрание повод празника на Сухопътни войски.

14.nikolaevo3
Освен с „Макаров”, извън състезателната част домакините дадоха възможност на своите гости да опитат как се стреля и с автомат „Калашников”. Оказа се, че освен с фотоапарат, диктофон или камера, представителите на медиите са доста умели в боравенето и с автомат, а като идея бе лансирано бъдещо провеждане на надпревара и с такъв тип оръжие.

14.nikolaevo4

 

14.nikolaevo5

 

14.nikolaevo8

 

14.nikolaevo7

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: