8 ноември – Архангеловден

08.11.2013 8:38

angel

Всеки човек има свой ангел-пазител, който го напътства в живота, внушава му благочестиви мисли, в трудни моменти споделя мъката му и скърби за него, когато се отклонява от пътя Божий.
Пръв из първоангелите е Архангел Михаил – “сила Божия”. Той е вестител на Божиите спасителни тайни и за него казват още, че е вожд на безплътните сили. Архангел Михаил успял да победи отреклите се от Господа ангели и да ги свали от небето. До Божия престол стоят още архангел Гавраил (носител на Божиите тайни), Рафаил (лечител), Уриил (просветител), Салатиил (молител и застъпник пред Бога), Иехудиил (прославящ Господа) и Варахил (подател на Божиите благословения).
Изобразяват Архангел Михаил като войн със светли крила и бойни доспехи. Като съдник той често е показан като голям и страшен. Понякога държи везни, според които отсъжда доброто и злото, правата вяра и греховното падение или тъпче дявола и държи сабя. Архангеловден най-вече се свързва с почитта към мъртвите и едновременно с това и към техните души.
От този ден нататък вярващите ще постят, подготвяйки се за големия зимен празник Рождество Христово. Те ще се отдадат на молитви – вглеждайки се в себе си и преоткривайки човешките слабости и добродетели.
Смята се, че ако времето е ясно и падне слана, времето ще е хубаво през зимата и до първи декември няма да вали сняг.
На този ден празнуват: Рангел, Ангел, Радка, Райчо, Райко, Рачо, Ангелина, Ангелинка, Рая, Геле, Гела, Михаил, Милчо, Милка, Милен и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: