„Хирургия на живо” в 3D формат. Мисията днес се оказа възможна!

08.11.2013 12:55

Днес в препълнената с научни специалисти зала Телец на Медицинския университет бе направена първата демонстрация на триизмерно излъчване с обучителна цел с „Хирургия на живо”, извършена от проф. Григор Горчев с роботизираната система da Vinci S от операционния блок на Клиниката по гинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

tom1
Това е първото за страната и за Източна Европа излъчване в 3D формат на хирургична операция пред аудитория с обучителна цел в рамките на научен форум. Радваме се, че това се случва на ІV Национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия с международно участие, на която Телекомуникационен ендоскопски център е домакин, коментира ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов.

tom2
Идеята е след успешната първа демонстрация на „Хирургия на живо”, оборудването за триизмерно излъчване да се прилага в дипломното и следдипломното медицинско обучение на студенти и лекари-специалисти. Първоначално този тип обучение в 3D образ ще се прилага изключително успешно в дисциплини като анатомия на човека, хирургична анатомия и ендоскопска хирургия. Постепенно и други медицински дисциплини ще разработят проекти за преподаване на студентите в триизмерен образ, което ще направи обучението по медицина за български и чуждестранни студенти, специализанти и докторанти още по-атрактивно, модерно и интерактивно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: