Невелина Янакиева грабна тазгодишната награда на СБХ – Плевен

05.11.2013 21:29

5.11.nevelina1

Невелина Янакиева стана носител на наградата „Свети Пимен Зограф” тази година. Отличието се присъжда от Представителството на СБХ – Плевен по повод празника на художниците. За пета поредна година Дружеството на художниците в нашия град подреди и традиционната си есенна изложба под наслов „Послания”, която бе открита тази вечер в Артцентър – Плевен, а на проявата бе награден и носителят на приза.

5.11.nevelina2
Само няколко дни след отбелязването на Деня на народните будители, се срещаме на едно голямо културно мероприятие, превърнало се в традиция, обърна се към многобройните гости в Артцентъра кметът проф. Димитър Стойков. Той благодари на творците за богатството от изящество багри и красота, представено в галерията, като изрази радостта си, че тук среща и непознати нови имена в изобразителното изкуство. Това доказва, че нашите творци имат една млада, достойна смяна, подчерта кметът.

5.11.nevelina3
Тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф” бе избран от жури с председател проф. Кирил Мескин и членове Иван Велчев – Йово, Валери Петров, Христо Атанасов и Сашо Камбуров. Видимо развълнувана, победителката сподели, че това е първата й плевенска награда, макар че досега е печелила призове от творчески надпревари в цялата страна. Не съм очаквала това признание – била съм номинирана за отличия много пъти, но никога не съм била победител, призна тя.
Невелина Янакиева е родена на 30 септември 1970 г. в Плевен. Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Троян през 1989 г., а след това и Националната художествена академия, специалност „Керамика” в ателието на проф. Ивана Енева през 1998 г. Член е на Съюза на българските художници – секция „Керамика”. От 2008 г. е член на Управителния съвет на Представителство СБХ – Плевен.

5.11.nevelina4

 

5.11.nevelina5

 

Текст: Радослав Христов, снимки: „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: