В Телиш не искат бежанци, готвят блокади на пътища и жп линии

04.11.2013 8:12

4.11.telish

Жителите на село Телиш, както и на всички малки населени места на територията на община Червен бряг, се готвя за гражданско неподчинение на 10 ноември. Те ще блокират първокласния път София – Плевен, а също така жп линията край гарата в Телиш, откъдето минават влаковете София – Русе и София Варна. Това стана ясно днес рано сутринта на протеста против настаняването на сирийски бежанци в бившата военна база в Телиш, провел се пред кметството на селото. Недоволството си изразиха близо 200 местни жители, като сред тях бяха и кметове на други населени места в общината. От инициативния комитет, председателстван от Атанас Шкодров, информираха, че вече са организирали подписка в подкрепа на исканията си и в нея са се включили почти всички жители на Телиш.
Според Шкодров, в момента базата има статут на индустриален обект и там се чакат потенциални инвеститори. От своя страна, кметът на Телиш – Нели Дакова, заяви пред медиите, че до момента никой не я е информирал официално за настаняване на бежанци в поделението. Въпреки това, обаче, по думите й и вчера, и днес сутринта там върви подготовка за посрещането на такива. Вече са докарани химически тоалетни, а също така се разчистват помещения.
От инициативния комитет обявиха, че засега протестът им ще бъде мирен. На импровизираното събрание на центъра на селото хората приеха декларация до премиера Пламен Орешарски, в която настояват до 10 ноември да получат отговор ще бъдат ли настанявани бежанци в Телиш и какъв ще бъде броят им, изразявайки категоричното си несъгласие за това.

Очаквайте подробности!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: