Политиката на правителството заплашва затваряне на лечебни заведения!

29.10.2013 15:09

Вчера станахме свидетели на един фарс при гласуването на предложението за актуализация на бюджета на НЗОК. За нас е необяснимо как представителя на държавата в лицето на зам-министъра на финансите гласува „против” с аргумента, че няма яснота, откъде ще дойдат средствата за НЗОК. Това заяви на пресконференция днес председателят на СДС Божидар Лукарски след заседанието на НИС на синята партия.

MLazarova

Според него този въпрос се задава в неправилното място и време, защото е по-логично той да бъде отправен към министъра на финансите и към министър-председателя Орешарски.
Д-р Мариана Лазарова, член на НИС на СДСи областен председател на СДС -Плевен, отбеляза, че за синята партия е изключително притеснително отхвърлянето на актуализация на бюджета на НЗОК, защото има реална възможност лечебните заведения да получат само 80% от средствата, които са изработили за последните месеци на годината. Това ще доведе не само до дефицит при осъществяването на добра медицинска практика, а и до реално затваряне на някои от лечебните заведения за болнична помощ, подчерта тя. По думите и няма да има средства нито за медикаменти и консумативи, а най-накрая няма да има и за заплати на работещите в здравеопазването.

sds1

Д-р Лазарова изрази безпокойство по отношение на недостига на бюджета на НЗОК, който е между 130 и 150 млн. лв. Обещават се 30 млн. лв., които се твърди, че ще бъдат събрани от здравни вноски, но разликата, която остава, най-вероятно ще бъде изплатена след 1 януари 2014г. Това съответно ще доведе до харчене на пари от следващия бюджет, а както наблюдаваме проектобюджета за 2014г., който управляващите определят като балансиран, за нас съвсем не е такъв, защото още отсега се очертават около 400 млн.лв., които не е ясно как ще бъдат компенсирани, допълни Лазарова. Тя зададе въпроса: Да не се стигне до там, догодина – юли-август, да се окажем в същото положение и да се чудим, откъде да се разплащат парите за болнична помощ”.
По–рано през деня ръководството на СДС се срещна с председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов и с представители на съсловната организация, на която бяха обсъдени задълбочаващите се промени в българското здравеопазване.

Снимки – сдс и архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: