„Мизия танцува” отново ще разлюлее Плевен

17.10.2013 12:30

17.10.festival

На 26 октомври, събота, от 10 ч. в зала „Спартак” ще се проведе третото издание на Националния фестивал на клубовете за народни хора „Мизия танцува 2013”. Събитието е под патронажа на кмета на Община Плевен, проф. Димитър Стойков, а негов организатор е Фолклорен танцов клуб „Българско хоро” – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови, които споделиха повече за предстоящата проява. Както е по регламент, представянето на участниците ще бъде в рамките на 6 минути, като ще включва две хора. Eдното е по избор на участниците, а второто задължително трябва да бъде от Северна България.
За разлика от предишните издания на танцовия форум, този път журито ще е от четирима човека. Негов председател ще е проф. Даниела Дженева, а членове – Мария Евтимова – преподавател в Националното училище за танцово изкуство, хореографът Димитър Манов и директорът на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов. Те ще имат тежката задача да определят носителите на призовите места за цялостно представяне, за най-добре представено северняшко хоро, както и тези за най-оригинално представено хоро, за най-артистична, най-атрактивна, и най-стилна група. Наградите ще бъдат общо 20, като две от тях са специална изненада, подготвена от организаторите.
Семейство Мустакови разкриха, че през тази година интересът към фестивала определено е доста голям. До този момент са се записали над 30 клуба от цялата страна, като някои от тях ще се представят с по 100-120 човека. За съжаление, въпреки че в Плевен дейност развиват десетина клуба, все още нито един от тях не се е престрашил да заяви участие, не скриха организаторите. Отново според регламента, техният клуб няма да се представи в състезателната част, а само ще открие фестивала със своеобразен поздрав към своите гости.

Текст и снимка: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: