Проф. Горчев става „Почетен Ректор на МУ-Плевен” на тържествена церемония

08.10.2013 12:46

В началото на октомври всяка година академичната общност на Медицински университет – Плевен символично отбелязва „рождената дата” на университета – датата, на която с Решение на 39-тото Народно събрание Висшият Медицински институт в Плевен е преобразуван в Медицински университет.
Тази година Академичното Ръководство реши да обедини Празника на Медицински университет – Плевен с тържественото честване на 65-тата годишнина от основаването на Медицинския колеж в града. Това информират от Пресцентър на учебното заведение.

mupleven
Медицинският колеж е най-старото самостоятелно медицинско училище в града, сформирано за обучение на медицински сестри и акушерки, което днес е част от структурата на медицинския университет. Своята годишнина днес колежът заслужено отбелязва на празника на университета, защото основите на медицинското образование, които неговите преподаватели полагат в града, вливат мощен поток от знания, умения и опит в академичното тяло на висшето училище. Това става факт с присъединяването на Медицинския колеж към структурата на МУ-Плевен през 2007 година.
Обикновено на Празника на университета се прави равносметка, отчита се постигнатото през годините, награждават се заслужили ръководители и преподаватели на висшето училище, както и се очертават целите и приоритети за в бъдеще.

Rektori

Новото Академично Ръководство ще проведе първата за академичната история на университета церемония по присъждане на званието „Почетен Ректор на МУ-Плевен”, чрез която ще изрази заслужена признателност и уважение към проф. д-р Григор Горчев и неговия екип след два успешни мандата на управление (2003-2013 г.). Почетното звание ще му бъде връчено от проф. Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, за изключителния му принос за развитието на висшето училище и утвърждаването му като модерен образователен и научноизследователски център с приоритет във въвеждането на авангардните технологии и развитието на телемедицината.
Освен това на празника гостите и академичната общност ще се запознаят с историята на Медицински колеж – Плевен, който е най-старото самостоятелно медицинско училище в града, основано с цел обучение на медицински сестри и акушерки, което през 2007 г. става част от структурата на университета. Чрез присъждане на плакети за Заслуги към Медицински колеж – Плевен, Ръководството ще отдаде заслуженото уважение и почит към бившите директори на колежа, както и към дългогодишните му преподаватели.
Третият основен момент от празничната програма ще бъде награждаване на представителите на академичната общност, които през изминалата академична година са изкачили по-високо стъпало в академичното си развитие, т.е. са придобили по-висока академична степен или са заели по-висока академична длъжност – за степените – защитили са степен „Доктор” или „Доктор на науките”, а по отношение на длъжностите – са станали „асистенти”, „доценти” или „професори”.
Към днешна дата университетът може да се похвали с академичен състав от 75 доценти и 18 професори, защитени са 59 дисертационни труда за придобиване на образователната и научна степен „доктор” и 16 за научната степен „доктор на науките”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: