Достоен труд не съществува! Намираме се в България…

08.10.2013 8:26

Вчера КНСБ отбеляза Международния ден за достоен труд. По този повод бе и дадената пресконференция в Плевен от председателят на синдиката тук Янчо Андонов. Достоен труд не съществува по една единствена причина – намираме се в България, така лаконично започна пресконференцията Андонов. Той не скри и разочарованието си от работата на Инспекцията по труда.

knsb
Между 400 и 500 сигнала за всякакъв вид нарушения постъпват годишно в КНСБ-Плевен. Неспазване на индивидуални договори, на работното време, неплащането на извънреден труд са сред най-честите нарушения. Сигналите, обаче, не идват, както обичайно това става, от шивашките фирми, а от големите търговски вериги.
Спорес експерта към КНСБ-Плевен Николай Илиев синдикатите са трън в очите на централна и местна власт, както и на работодателските структури, защото единствено те се грижат за работниците и служителите.
На пресконференцията стана ясно, че трите най-големи фирми в Плевенска област, неизплатили заплати на служителите си са Вагоноремонтен завод – Левски с неизплатени 90 000 лева заплати и оигуровки, МБАЛ-Левски с неизплатени 85 000 лева и Напоителни системи – Плевен със 70 000 лв. неизплатени заплати и осигурителни вноски. Днес синдикалистите от Плевен ще се включат в София в Национален протестен митинг относно бъдещето на Напоителни системи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: