Научна конференция припомни делото на един истински интелектуалец от Плевен

03.10.2013 18:06

Юбилейна научна конференция под надслов “Петър Ненков (1868-1917) – новатор в библиотечното дело в България и библиотекар с международно признание” се проведе днес в читалище “Съгласие”. С авторитетния форум стартира новият творчески сезон в читалището, като сред официалните гости на събитието бяха зам-кметът Стефан Петков, началникът на Отдел “Образование и култура” Йонита Иванова, ръководители на културни институти.

petar1
Проявата започна с представянето на камерна изложба за живота и делото на Петър Ненков, експонирана във фоайето на “Съгласие” и подготвена от екипа на библиотеката при читалището. Читалищните деятели са едни от най-уважаваните в средите на българската интелигенция, а ярък пример е дългогодишният главен библиотекар в “Съгласие” Петър Ненков, сподели при откриването на проявата секретарят на най-старото плевенско читалище Маргарита Лазарова.

petar3

Животът на Ненков е посветен на една кауза – библиотеката. Интелектуалецът е истински новатор, първият български библиотекар, получил международно признание, със сериозен професионален принос в библиотечната теория и практика.

petar2
Научен консултант на конференцията бе проф. дфн Мария Младенова от УНИБИТ – София, която изнесе и основният доклад “Концепцията на Петър Ненков от 1906 г. за добре уредена библиотека”. Другите доклади от програмата засегнаха различни страни от богатия професионален път на един модерен европейски учен, – пионер в организацията на библиотечното дело, посветил творчески усилия за издигане на библиотечната институция до важен духовен център.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: