Ако кметът на Плевен не ми се извини публично, ще съдя за клевета гражданина Стойков!

03.10.2013 13:34

Пресконференция по повод сагата от съдебни дела, които води в търсене на истината за себе си и обществото, даде днес уволненият директор на Регионалния исторически музей – Стефка Григорова. Преди 2 години тя бе уволнена, след над 30 години работа в Музея, от току-що избрания кмет на Плевен проф. Стойков, поради „липса на квалификация”… Нещо повече: публично бе обвинена от градоначалника „безстопанственост и финансови злоупотреби в културния институт”.

stefka1
“Прокуратурата започна проверка за това, дали съм извършила финансови злоупотреби, както и за причините за спукването на радиаторите в експозиция “Възраждане”. Два пъти бях в Икономическа полиция и Окръжна прокуратура, която в крайна сметка постанови, че в качеството си на директор на на Историческия музей не съм проявила безстопанственост и не съм извършвала злоупотреби”, заяви днес пред журналисти в офиса на Граждански контрол –  Стефка Григорова, показвайки официалния документ от институцията.
Решението на Прокуратурата, обаче, е обжалвано от кмета в Окръжния съд, а Григорова е информирана, че Темида отменя постановлението на Прокуратурата, като е разпоредено ново досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс, присъдата за което е до 5 години лишаване от свобода.
За да защити името и достойнството си, както и убедеността в законността на действията си като директор, в седемдневен срок, ексшефът на музея внася жалба в Апелативния съд във Велико Търново срещу определението на Окръжен съд Плевен, като цялото дело е изискано от Прокуратурата. Решението на инстанцията: окончателно и безвъзвратно потвърждава решението на Окръжна прокуратура – Плевен затова, че не е извършила никакви престъпления, като директор на РИМ.

stefka2
“Зная, че същото писмо е получил и кметът проф. Стойков, като очакванията ми бяха, че на някой от редовните си брифинги той ще намери сили на управленец и достоен човек да ми поднесе извиненията си за клеветите които изрече по мой адрес. Това не се случи и ако не стане факт и на брифинга в понеделник /7 октомври/, ще потърся правата си в съда”, категорична е Григорова. Исковата си молба за клевета, тя ще внесе срещу проф. Стойков, не в качеството му на кмет на Плевен, а като частно лице, за да не се наложи за пореден път да бъдат харчени парите на плевенските данъкоплатци за деянията на длъжностни лица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: