Информационно затъмнение за идващи сирийски бежанци в Плевен?

20.09.2013 13:46

Уважаеми, дами и господа, публикуваме това интервю на кмета на Плевен за радио „Фокус” днес, поради притесненията на всички плевенчани и техните въпроси, на които, според нас, проф. Стойков трябваше да даде отговор на извънредна пресконференция за плевенските медии. Смятаме също, че подобен сериозен въпрос, би трябвало да се обсъди в Общинския съвет в най-кратки срокове, а не да се чака сесията на местния парламент, насрочена за 26-ти септември, или „редовния” брифинг на градоначалника, който, би трябвало, да се провежда всеки понеделник…Коментарът оставаме на Вас!

stoikov

Димитър Стойков, кмет на Плевен: Без помощ от държавата, общините няма как да се справят със ситуацията с бежанците
20.09.2013 11:31 / София / Интервю
Кметът на Плевен Димитър Стойков в интервю за сутрешния блок на Радио „Фокус” – „Добро утро, България”

Водещ: Плевен е една от общините у нас, които по всяка вероятност ще приютят сирийски бежанци. Затова и вчера премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев се срещнаха с кметовете на 8 общини. Вие бяхте един от тях. Разкажете ни повече за самата среща?
Димитър Стойков:Аз до сега се надявах, че този проблем донякъде ще мине встрани от Плевен и от общината, но сега, когато се изправих лице в лице с проблема, осъзнах, че той е много сериозен, многостранен и действително трябва да вземем сериозни мерки. Това, което искам да споделя с вас и вашите слушатели, е че действително ние като страна членка на ЕС, още повече като гранична страна, нямаме избор и трябва да поемем своя хуманитарен дълг към тези бежанци. От друга страна обаче искам да подчертая, че общините сами трудно ще се справят. Срещата за мен беше изключително полезна и информативна, тъй като колегите от общините, където вече има бежанци и има разкрити центрове, споделиха открито своите проблеми. Аз разбрах, че действително трябва да вземем много сериозни мерки. Моята идея е другия четвъртък, когато имаме сесия на Общинския съвет, да внеса информация до общинарите за тази среща и за решенията, които са взети. Следващото нещо, което според мен трябва да се направи още сега е да изградим кризисен център, който да има представители от различни специалности. Нужни са представители както на полицията, така и психолози, трябват медицински лица и такива, които работят в сферата на образованието. Проблемите са много сериозни и многостранни. Позволих си да предложа други сгради, където могат да бъдат приютени бежанци, защото изборът, който са направили към настоящия момент за сграда, не е подходящ. Тя е разположена в парка „Кайлъка”. Знаете това е национален парк, място, където плевенчани почиват, разхождат се и почти денонощно там има хора. Мисля, че не е най-подходящият избор и би трябвало да има друга възможност. Самият аз предложих два варианта и сега като се върна ще огледам всички възможни сгради и извън община Плевен. Естествено, не бягам от ангажимент, не целя да се измъквам от помощта, която трябва да окажем. Просто сградата в Кайлъка според мен не е от най-подходящите.
Водещ: Дали имате някаква представа колко бежанци бихте могли да приютите в Плевенско?
Димитър Стойков: Не беше обсъден броят на бежанците. Ясно беше поставен обаче въпросът, че те непрекъснато се увеличават. В момента са между 60 и 100 на денонощие, но броят ще продължава да расте, а има и дни, когато те надхвърлят 100. Колко можем да приютим в Плевен зависи много и сградата, която се предлага. А ние между другото не разбрахме при нас коя е тя. Казаха, че е в Кайлъка, но там сградите на полицията са две. Особено едната от тях определено има нужда от много сериозен ремонт, защото няма възможност за отопление, водоснабдяването е нарушено, тъй като повече от 20 г. тази сграда не се е ползвала и инсталацията е напукана. Преди тази сграда да стане годна за ползване се нуждае от много сериозен ремонт.
Водещ: За каква сума за ремонт говорим и от къде ще дойдат парите? А ние не трябва да забравяме и нещо друго много важно, а именно, че сирийците идват от доста по-топла страна и тук в България зимата може да се окаже изключително тежка за тях.
Димитър Стойков: Да, това ми е основното притеснение. Вижте, проблемите са много. Освен отоплението ги има и битовите проблеми, с които, без помощ от държавата, общините сами няма да се справят. Даже смятам, че ние час по-скоро трябва да поискаме помощ от Европейския съюз, защото сме малка държава – 7 млн., от които малко над 2 млн. работят. Колегите поставиха въпроса за здравното обслужване, тъй като сирийците нямат осигуровки у нас. Има проблеми и с комуникацията. Ще трябват и психолози. Ще трябват и детски заведения за децата, както и учебни заведения. И социалният проблем го има – няма работа за тези семейства. Колкото и добър да е един баща, когато е без работа и семейството му няма какво да яде, той може да прибегне и до други способи и начини да търси прехраната си. Така че социалните проблеми са много сериозни и трябва да имаме предвид, че някои от тези хора могат да останат в по-дългосрочен план. Определено смятам, че всички ние, кметовете, сме отговорни хора, осъзнаваме позицията си, осъзнаваме и своята отговорност. Но без помощ от държавата ние трудно ще се справим в подобна ситуация.
Водещ: Преди малко повдигнахте много сериозна тема – по отношение на възникването на евентуални социални конфликти. Има ли притеснение в населението на Плевенско, има ли страх от бежанците?
Димитър Стойков: Истината е, че населението на Плевен все още не е запознато и не е информирано. Но по принцип са притеснени. Всъщност всички кметове казват, че местното население е притеснено. Още повече, че при нас и икономическата ситуация не е много добра, безработицата е на твърде високо ниво и допълнителни социални проблеми ще възникнат при всички положения. Трябва да търсим съвместно решение – с намесата на държавата да търсим най-подходящите сгради, да осигурим най-подходящите условия и да търсим помощ. Още сега идеята ми е като се върна да създадем този кризисен щаб, който да огледа на първо място подходящи сгради. Обещах на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че ще му изпратя списък с предложения. Той обеща да ги разгледа, за да не настаняваме бежанците в сдрадите в Кайлъка. Ще обсъдим и останалите проблеми със специалистите по съответните области, защото разбирам, че ние трябва да поемем своя дълг и отговорност. Рискуваме обаче да имаме по-сериозни проблеми и трябва да се подготвим още сега – преди да са се случили.
Водещ: С какво усещане излязохте от вчерашната среща с премиера и вътрешния министър? Ваши колеги се оплакваха, че най-голямо притеснение за тях е неяснотата, какво ще се случва и как ще се действа. Преодоляно ли е това след тази среща?
Димитър Стойков: Не. Действително ние все още не сме наясно нито колко бежанци ще влязат при нас, нито какво ще бъде бъдещето развитие на конфликта. Аз се надявам да се стигне до едно политическо решение и този конфликт да не се задълбочи. Като лекар аз винаги съм готов и винаги пресмятам най-мрачните и най-тежките сценарии. Така, че имаме сериозен проблем. За мен към този проблем трябва да подходим с цялата сериозност, както ние кметовете по населените места, които са посочени, така и държавата, а ако щете и с ЕС. Без помощ от ЕС ние в тази ситуация трудно ще се оправим.

снимка – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: