За 123 път удари първият школски звънец в ПГЛВ „Александър Стамболийски”

16.09.2013 12:14

pglv1

За 123 път удари първият школски звънец в Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски” в Плевен. Откриването на новата учебна година в едно от най-старите професионални български училища уважиха народният представител Димитър Кочков, областният управител Илиян Йончев, общинските съветници – д-р Йордан Георгиев и Иван Илиев, бивши учители и възпитаници.

pglv

В емоционалното си слово, директорката на Гимназията – Бисерка Илиева се обърна към преподавателите и учениците с пожелания за успешна учебна година и продължаване на приятелските и професинални съвместни усилия в учебния процес.
Професионална гимназия по лозарство и винарство е създадена през 1890 г. и в продължение на повече от един век се е утвърждавала, за да спечели безспорен авторитет на просветен център в областта на земеделското образование. Още в началните години на съществуването си е обезпечен с богата учебно-техническа база, а за преподаватели са привлечени едни от най-добрите специалисти с нужните знания и опит.

pglv2
През 1893г. в създадената вече изба към училището се наливат първите вина и се слага началото на енотеката. Традицията да се оставят по 200 бутилки вино от всяка година продължава и до днес. Колекцията от български вина е най-старата и най-пълна в нашия регион. Пак през 1893 г. училището издава свой собствен етикет за произведените от него вина – първият подобен етикет в нашата страна.

pglv3
Училището се слави не само със своите постижения в областта на науката. Негови възпитаници и преподаватели, като Александър Стамболийски, Янко Забунов, Никола Ракитин, Григор Вачков и много други, са активни участници в нашия обществен и културен живот. Четирима академици близо 50 български професори са възпитаници на Плевенската гимназия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: