Своето „Гражданско лице” има вече Реформаторският блок

10.09.2013 15:03

Амбицията на Реформаторския блок и създадения официално днес към него Граждански съвет е постигането на самостоятелно реформаторско мнозинство, което да промени българската политика и да върне в страната върховенството на закона и свободната икономика. Около тази позиция се обединиха участниците в Гражданския съвет, които бяха официално оповестени днес.

bg2
Съветът се състои от изявени, обществено активни, и доказано морални, публични лица от гражданското общество в България, дали своето съгласие да участват при формирането на политическите решения на Реформаторския блок, както и от по двама участници на всяка от седемте партии в блока. В него участват 25 видни общественици, граждански активисти, юристи, икономисти, експерти от неправителствения сектор и университетски преподаватели.
Целта на новото формирование е да създаде легитимна платформа за взаимодействие на блока с гражданското общество, както и да разработи управленските политики по 12-те начала, обединяващи седемте партии.
„Време е да излезем от лукса да наблюдаваме и коментираме, започваме да участваме във вземането на решения“, заяви журналистът Ралица Ковачева. Проф. Тодор Танев пък коментира, че е дошло време за смяна на голямата партийна политика с отделни политики, в чието изработване да участват професионалистите. Към съвета вече работят четири работни групи – по икономика, правосъдие, административна реформа и медии, които в най-скоро време ще представят приоритетите си. „Искаме оставката на това управление и предлагаме алтернатива“, категорични бяха представителите на гражданския съвет.

bg1
Реформата която ще приложим за съдебната система има ясна посока – без правова държава няма да има добра икономика и защитени граждански права“, коментира докторът по конституционно право Атанас Славов. Той обяви, че до края месеца групата по правосъдие ще излезе с предложение за основните конституционни и законови реформи, включително и тези за пряко участие на гражданите в политиката чрез законодателни граждански инциативи и облекчени правила за референдумите.
„Моят избор за участие в този съвет е избор на това от коя страна заставаш – партия-власт-бизнес-мафия или почтено и достойно управление“, пък заяви Юлиана Николова и обяви, че групата по администрация готви визия за работещи институции и департизирана професионална администрация.
Посоките, в които ще работи Реформаторския блок в икономиката са драстично подобряване на средата за бизнес чрез увеличаване на икономическата свобода и налагане на законносттта, борба с монополите и повишаване на доходите и жизнения стандарт, заяви финансистът Любомир Христов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: