Снимката на пострадалото дете от Плевен – грубо погазване на медийната и медицинската етика

31.08.2013 7:37

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) изразява потреса си от изображението на дете със забит в главата нож, публикувана в петък от редица популярни печатни и електронни издания.

aejb
Като източник на снимката е посочена УМБАЛ “Д-р Георги Странски” Плевен. Настояваме Министерството на здравеопазването да отговори допустимо ли е лечебни заведения да предоставят на медиите снимки на деца-пациенти и изисква ли се в такива случаи съгласието на пострадалия или на негов законен представител. Призоваваме Агенцията за закрила на детето да предприеме действия в съответствие с правомощията си за защита на правата на детето от снимката.
Етичният кодекс на българските медии гласи:
т. 2.3.3. Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност.
т. 2.3.5. Само особено важен обществен интерес може да оправдае намесата на медиите в личния и семейния живот.
т. 2.4.3. “Няма да публикуваме информация или снимки за личния живот на деца, освен ако не е от значителен обществен интерес.”.
Случаят с раненото в главата дете е пример за трагичен битов инцидент и в него не откриваме наличие на значителен обществен интерес, което би могло да регламенира излизането на снимката в медиите.
Очевидно е, че вестниците „24 часа” (публикувал снимката на първа страница) и на в. „Труд” не са се съобразили с тези разпоредби на кодекса, който са подписали. Други медии, които не са подписали кодекса, като „Монитор”, „Телеграф” и „Блиц”, също са публикували снимката. Много по-приемливо би било медиите да публикуват единствено рентгеновото изображение, предоставено им от болницата, въздържайки се от поместването на очевидно шокиращата цветна снимка.
Този инцидент съвпада с новината от СЕМ за предприети мерки за предпазване на децата от порнографското съдържание, разпространявано от някои телевизионни канали. Това отново прави актуален въпросът защо в България няма орган, който може да предпази децата от шокиращо съдържание в друг тип медии – всеки преминал в петък покрай павилион за продажба на вестници, вижда ужасяващата снимка на първа страница на в. „24 часа”, без каквото и да било предупреждение.
В заключение, се надяваме, че при липса на ефективна регулация и саморегулация в тази област, читателите ще проявят висока степен на гражданско съзнание и сами ще санкционират медиите, потъпкващи етичните принципи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: