Националният ден на спасението бе отбелязан с панихида в УМБАЛ -Плевен

15.08.2013 12:20

umbal2

По инициатива на изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – д-р Наташа Манева, и във връзка с писмо на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, в Плевен бе отбелязан Националния ден на спасението. С панихида, отслужена от отец Антон в Параклиса на лечебното заведение „Христос Спасителя”, бе почетена паметта на медиците, загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг.
Датата се свързва със събитие от далечната 1963 г., когато 26-годишният лекар от великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния.
В негова памет през 2005 г. е създаден Денят на Спасението, който се отбелязва на много места в страната с 1-минутно мълчание точно в 12 ч.

umbal1
За първи път тази година Денят на спасението се отбелязва официално. Причината – в края на 2012 -та той бе обявен за национален. С този акт България се превърна в първата страна, член на Евросъюза, която официално отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: