И днес – код „жълто”, температури до 39 градуса по Целзий

09.08.2013 7:08

Жълт код за горещо време е въведен за 9 области в страната. Това сочи справка на електронната страница на НИМХ към БАН. Предупреждение за опасно високи температури между 36 и 39° по Целзий има към областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Кюстендил и Благоевград.

kaskada
Как да се предпазим в жегите?
Избягвайте да излизате навън между 12 и 16 часа следобед. Това са най-опасните часове през деня, когато слънцето е най-силно и може да ни причини дискомфорт. Ако ви се наложи все пак да излезете, задължително вземете със себе си бутилка вода и избирайте да вървите под сянката на дървета и сгради.
Пийте течности. В горещините тялото ни се дехидратира изключително бързо. Единственият начин да се чувстваме добре е като пием вода, поне 2 литра на ден. Не забравяйте, че никоя друга напитка не може да замести свойствата на водата.
Избирайте светлите дрехи за дневното си облекло. Забравете за всякакви черни или тъмни дрехи в жегите. Освен че привличат слънчевите лъчи, задържат топлината по-дълго и могат да повишат телесната ни температура.
Не на студения душ! Много погрешно е мисленето, че един студен душ ще ни отпусне в жегата. Напротив, ледената вода в комбинация с високата ни телесна температура, може да предизвика точно обратната реакция – дискомфорт и прилошаване. Особено вреден е за хипертоници и хора със сърдечни заболявания. Ако искате да се охладите, нека това да бъде с хладка вода, която вие сами си регулирате. Нито прекалено топла, нито пък ледена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: