Зеленогорски: Предстои да излязат информации, как са били рекетирани фирми

19.07.2013 19:05

До 15 август, когато Европейската комисия ще обсъжда приоритетите на България за Оперативна програма „Региони в растеж“, страната трябва да има ясна концепция какво точно иска да прави с регионалното развитие в следващите 7 години, за да не изгуби средствата и възможностите по програмата. За това алармираха днес лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева и заместникът й Найден Зеленогорски.

Zelenogorski
Зеленогорски коментира, че параметрите на оперативната програма не са били подложени на широко обществено обсъждане, нито на обсъждане в общинските съвети. По думите му именно липсата на приемственост и липсата на ясни концепции е довела до хаоса във водния сектор или до абсурди като проект за алея за запознаване в село с 200 души, строежа на Дунав мост 2, без пътна инфрасруктура до него, както и до двойно и тройно оскъпяване на проекти в сравнение с подобни в други европейски страни. По думите му, точно за да се компенсират тези големи разлики, се прибягва до решението ДДС да се третира като невъзстановим разход.
Според Зеленогорски и сегашното правителство, както и предишните нямат стратегия за Северозападния и Северния централен регион в България, които са най-бедните в ЕС. Той посочи, че един от основните проблеми остава транспортната инфрастурктура, заради която районите се обезлюдяват, жизненият стандарт спада и остават без инвестиции.
Кунева посочи, че възможностите на програмата включват да се модернизират цели квартали, градската железопътна мрежа, да се намалят нивата на шум, да се създадат образователни центрове. „Това са шансове, които България пропуска от глупост“, коментира тя и допълни, че управляващите и дума не споменават за дейности по климатичите промени, въпреки че Европарламентът е приел рамка за финансирането им с над 300 млн.евро.
Според Найден Зеленогорски по времето на предишното управление КПУКИ е била използвана като наказателна бригада срещу хора, които не се подчиняват на управляващите, включително и срещу бизнеса. По думите му фактът, че фигурира в тефтерчето на Филип Златанов, доказва, че комисията е имала за цел да удари „Движение България на гражданите“ преди изборите. Той посочи, че това съвпада с разкритията на Легия „Антимафия“, че част от ръководството на партията, включително и лидерът й Меглена Кунева, са били подслушвани.
Тефтерчето е бледа следа, предстои да излязат информации, колко човека са били мачкани, как са били рекетирани фирми, как са се отнемали бизнеси в полза на едни или други партийни кръгове, каза още Зеленогроски. Той припомни манипулациите срещу него на изборите в Плевен през 2011 г. и разказа как на втория тур дори е бил следен от ГДБОП.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: