Учредяването на общински футболен клуб ”Спартак Плевен – Плевен” идва с много въпросителни…

17.07.2013 8:13

stoikov

Във връзка с решение от 27 юни на Общински съвет Плевен, относно учредяване на общински футболен клуб ”Спартак Плевен – Плевен”, на 22.07.2013г. – 14:00 ч. в Актовата зала на Община Плевен ще се проведе учредително събрание, по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Учредителното събрание ще е със следния дневен ред:
Избор на Общо събрание. Избор на председател на общото събрание и на секретар – протоколчик. Решение за начина на управление. Избор на управителни органи /поименно/. Приемане на устав. Други. Събранието е открито за всички заинтересовани лица.Това съобщава сайтът на Община Плевен в рубриката „Обявления”.

futbol
Плевен за Плевен припомня, че на своята последна сесия през юни местният парламент със 17 гласа – „за”, 6 – „против” и 10 –„въздържали се”, прие следното предложение, направено от кмета на Плевен Димитър Стойков:
1. Дава предварително съгласие за създаване на Общински футболен клуб „СПАРТАК ПЛЕВЕН – ПЛЕВЕН”.
2. Упълномощава кмета на Община Плевен да извърши всички необходими правни и фактически действия във връзка с учредяването и регистрацията на Общински футболен клуб „СПАРТАК ПЛЕВЕН – ПЛЕВЕН”.
„Според мен това не е в правомощията на кмета. Позовавам се на чл.21,ал.1,т.15 ЗМСМА: ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ приема решения за участие на общината в сдружения на местни власти в страната и чужбина,както И В ДРУГИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ И ОПРЕДЕЛЯ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА В ТЯХ!” – така коментира казуса пред Плевен за Плевен общинският съветник от БНД Обединена деница, юристът Георг Спартански.
„В това решение, което се цитира, ние даваме САМО „принципно съгласие“за създаване на общински футболен клуб. НО НЕ СМЕ ДАЛИ НИКАКВО СЪГЛАСИЕ ПОД КАКВА ФОРМА ДА Е- търговско дружество ли, или като юридическо лице с нестопанска цел.Ако е като търговско дружество – решението трябва да се вземе с квалифицирано мнозинство,защото е на основание чл.21,ал.1,т.9 ЗМСМА. Ако е като юридическо лице с нестопанска цел – не се изисква квалифицирано мнозинство.”, продължава своето тълкуване на решението Спартански.

spartanski
Според него има редица въпроси, на които трябва да се даде отговор, с оглед на обявлението на Общината: Общината свиква учредително събрание,като на него ще се избират и управителни органи. А какво имущество ще има това юридическо лице/вноски от учредителите ли, ако са парични – в какъв размер, ако са апортни – какви имоти, а и в двата случая това е работа на Общинския съвет, защото той взема решение за разпореждане с общинско имущество! Кой ще го представлява /пак правомощие на Общинския съвет!/, къде ще му е седалището, предмета на дейност, името и т.н.
Заявих още на сесията, че според мен решението трябва да се вземе с квалифицирано мнозинство. А по всичките горни въпроси трябва да има решение на Общинския съвет, а не да се делегират правомощия на кмета „да извърши всички фактически и правни действия“, завършва юристът.
Въпросите остават открити. Остава открит и отговорът на въпроса, откъде кметът на Плевен ще вземе обещаните на феновете 150 000 лева за издръжката на евентуално сформирания общински клуб?

#тагове:

НАЙ-НОВИ: