Експерти на Областна администрация Плевен участваха в международна конференция

18.06.2013 16:55

oblast

Екип от експерти на Областна администрация Плевен взе участие в международна конференция под наслов „Градско-селски партньорства в Хамбургския метрополен регион и Северна Германия”, организирана от Държавното министерство за градско развитие и околна среда на Свободният Ханзейски град Хамбург. В рамките на работната среща, състояла се в периода 12-14 юни, бяха проведени проучвателно посещение в регион Хамбург, работен семинар и среща на Направляващия комитет по проект „Градско-селски партньорства в метрополните зони” (URMA).
По време на конференцията беше представен опита с градско-селските партньорства в Германия и Европа, както и проектите „RURBAN” (Партньорство за устойчиво градско-селско развитие), „MORO” и „От региона – За региона”, давани често като пример за успешни проекти в областта на градско-селските партньорства, вкл. и от Европейската комисия. На база изнесените презентации беше организирана дискусия по време на която участниците задаваха въпроси във връзка с изпълнението и резултатите от проектите. На 13 юни работната среща продължи с работен семинар и провеждане на четвъртото проучвателно посещение по проекта. На работният семинар, немските партньори представиха отново успешни транснационални проекти с Шлезвиг-Холщайн и Дания. Беше посетена индустриалната зона на Хамбург и околните селища и представени нагледни примери за успешни проекти, и партньорства. На място, с представители на всички партньори по проекта, експертите обсъдиха ролята на градско – селското сътрудничество в Хамбургската зона, както и предизвикателствата от глобален и локален характер при реализирането на градско-селските партньорства.
В рамките на Срещата на направляващия комитет беше организирана работа по групи за обсъждане на наблюденията на партньорите, по отношение на развитието на градско-селските партньорства в регион Хамбург, като бяха анализирани секторните политики на всяка една държава участничка в конференцията.
Партньорите обсъдиха и предстоящото организиране на срещата в Плевен, предвидена за месец януари 2014 г. В проекта URMA „Градско-селски партньорства в метрополните зони” участват девет партньора, сред които, университети, региони, институти и общини от пет държави (Германия, Италия, Холандия, Полша и България).
текст и снимка – Областна администрация Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: