„Движение България на гражданите“ поискаха оставката на правителството

16.06.2013 16:51

kuneva

На своето разширено заседание в София на 15 юни Националният съвет на „Движение България на гражданите“ прие позиция по повод избора на председател на ДАНС, информират от Пресцентър на партията.
Протестите срещу назначаването на г-н Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност демонстрираха, че българското общество е запазило гражданския си рефлекс и високата си нетърпимост към олигархичния модел на управление, наложил се през последните години. Оттеглянето на г-н Пеевски от този пост е победа на гражданското общество, заявяват от Движението, като призовават „Народното събрание да проведе избор на председател на ДАНС, прилагайки добрите практики в демократичните общества – избор на базата на управленски платформи, при публично изслушване на кандидатите с активното участие на гражданското общество.”
За нас, от „Движение България на гражданите“, г-н Пеевски е продукт не само на настоящото мнозинство. Той стана възможен, благодарение на подкрепата и на правителството на ГЕРБ. Той в най-голяма степен олицетворява модела, обслужващ политическия картел вече трето правителство, чрез концентрацията на медийна, икономическа и политическа власт – модел, на който „Движение България на гражданите“ се противопоставя от създаването си.
Ние преценяваме внасянето на кандидатурата за председател на ДАНС от премиера Орешарски като доказателство за безпринципния характер на политическата подкерпа за това правителство. Твърденията, че това е експертно програмно правителство бяха опровергани от това предложение, от начина, по който кабинетът беше съставен и от реалната липса на програма. Правителството очевидно е контролирано от задкулисни икономически и политически интереси. Такъв кабинет не може да осъществи разумно управление в интерес на българското общество, поради което ние, от „Движение България на гражданите“, настояваме за оставка на кабинета на БСП, ДПС и „Атака“.
Движение България на гражданите призовава Народното събрание да пристъпи незабавно към приемане на абсолютно необходимите промени в изборното законодателство, изчистването на изборните списъци от „мъртви души“ и въвеждането на машинно гласуване, които да гарантират, че следващите избори няма да са със същия резултат – парламент, доминиран от политическия картел.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: