Медицинският съвет в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ осъди в декларация брутално нападение над медици

31.05.2013 7:24

umbalpleven

От името на ръководството и работещите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен изказваме остро възмущение срещу поредното брутално нападение над медици по време на изпълнение на служебните им задължения, пише в декларация на Медицински съвет в УМБАЛ „Георги Странски”.
Грозният акт на насилие срещу екип на ЦСМП – София доказва, че ситуацията в страната е сериозна, а вербалното и физическо насилие над медици – лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки, ескалира. Насилие, което води не само до физически, а и до тежки психически травми. Демотивира специалистите да изпълняват съвестно задълженията си и кара бъдещите медици да търсят реализация в чужбина.
Нужна е промяна и тя може да стане факт само с волята на цялото общество, защото се посяга на хората, които са призвани, въпреки лошите условия на труд и мизерното заплащане, да спасяват човешки животи в критични ситуации.
Фактът, че голяма част от нападателите остават безнаказани води до увеличаване случаите на насилие над лекари и медицински екипи. Затова ние, работещите в УМБАЛ – Плевен се присъединяваме към призивите на Асоциацията на студентите-медици в България, на Регионалната колегия на БЛС – Плевен и всички съпричастни обществени организация, час по-скоро да се приеме законодателната промяна, с която да се инкриминира насилието на медицински специалисти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: