На 16 май се състезават Младежките противопожарни отряди

14.05.2013 12:59

На 16 май ще се проведат две съвместни инициативи на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен и Регионалния инспекторат по образованието – Плевен, свързани с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

praznik
От 9.30 часа в района на Градската градина ще бъде даден старт на регионалното състезание на МПО „Млад огнеборец”, а от 11.00 часа в Центъра за работа с деца при община Плевен ще бъде открита изложба с рисунки от областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. От 11.30 часа предстои връчване на грамоти и награди на отличилите се в двете надпревари и обявяване на имената на победителите, на които предстои участие на национално ниво.
В регионалното състезание на МПО „Млад огнеборец” ще участват 70 деца от цялата област. Това са победителите от районните състезания, а именно: Общински детски комплекс, гр.Никопол; -ОУ „Максим Горки”, гр.Левски; -ОУ „Васил Левски”, гр.Кнежа; -ОУ „Христо Ботев”, с.Милковица, общ.Гулянци; -СОУ „Д-р Петър Берон”, гр.Червен бряг; -Общински детски комплекс, гр.Белене и СОУ „Христо Ботев”, гр.Долни Дъбник. Всеки отбор се състои от 9 души плюс един резерва или общо от 10 състезатели – момчета и момичета на възраст от 12 до 16 години, които ще се състезават в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.
За поредна година учениците от област Плевен се вклюват в областния етап на Националния конкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата”. Целта му е да се формира естетически вкус на децата при възприемане на живота и обкръжаващата среда, чрез изобразителното изкуство и да провокира интереса им към работата на пожарникарските и спасителните екипи. Тематично конкурсът обхваща изучаваното учебно съдържание за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации, оказване на първа помощ и взаимопомощ. Разглеждат се природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи, терористични актове и пожари, екологични катастрофи, спасителни акции на специализираните екипи по пожарна безопасност и защита на населението. В него участват ученици от 6 до 18 години, разпределени в три възрастови групи – от 6 до 9 години, от 10 до 14 години и от 15 до 18 години. Учениците са разпределени в три категории, с оглед най-обективно определяне знанията и уменията им, съобразно учебната подготовка, а именно: от специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство; -със специални образователни потребности и домове за деца лишени от родителски грижи; -от всички училища и обслужващи звена, непопадащи в първите две категории. Отличените творби от проведения областен етап на конкурса под наслов „С очите си видях бедата” ще бъдат изложени в Центъра за работа с деца – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: