И Плевен отбелязва днес Световния ден на водата

22.03.2013 8:38

voda

22 март е Световният ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 година и се отбелязва официално от 1993 година, като ежегодно се организират прояви, посветени на водата.
В Плевен за втора поредна година в Международен воден мост ще се включат младежите от плевенската езикова гимназия и сдружение „Европейско образование и граждански инициативи. Информационният център е локализиран в градската библиотека. Участниците ще се включат онлайн в срещата „Иновациите – водни мостове към Европа“, за да споделят опит от успешен европейски проект по програма „Коменски“.
В Европейския регион 20 милиона души все още нямат достъп до безопасна канализация, според изискванията на Световната здравна организация. Същевременно, пак в Европа, има около 39,000 смъртни случая годишно, които се дължат на диария. Ситуацията на много места все още е опасна поради широкото използване на септични ями, които замърсяват подпочвените води.
Със Световния ден на водата, обявен от ООН за 22 март, започва Международната година на водното сътрудничество. Тя цели да привлече вниманието към нуждата от обединени усилия в управлението на водните ресурси.
Водата е ограничен природен ресурс и обществено благо, което е от основно значение за живота и здравето. Това е „естествен“ монопол, който трябва да остане извън правилата на вътрешния пазар. Едно от основните изисквания към ЕС е да гарантира вода – безопасна, чиста и на достъпна цена – и санитарно-хигиенни услуги на цялото население в страните-членки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: