21 март – Световен ден на гората

21.03.2013 8:07

гора

Европейската земеделска федерация (CEA) прави през 1971 година предложение на Организацията за храни и земеделие (FAO) към ООН – 21 март, денят на пролетното равноденствие в Северното полукълбо и съответно на есенното равноденствие в Южното полукълбо, да бъде отбелязван като Световен ден на гората.
Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение за икономиката на дадена страна. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната.
Индустриализацията е съпътствана с проблеми при опазване на околната среда. Некомпетентното поведение води до изчерпване на природните ресурси на Земята и до превръщането й в непривлекателно място за живеене. Най-важното, което трябва да се направи, за да оставим за бъдещите поколения чиста природа и планета, на която може да се живее, е да пазим горите, да залесяваме и да не допускаме процесите на ерозия да се развиват.
Многостранната полза от горите.Те са най-богатият и дълготраен възобновяем природен ресурс.Те са най-важният източник на кислород, необходим за живите същества. Горите предпазват планетата от климатични промени и допринасят за климатичното равновесие, гарантират наличието на водните ресурси, предпазват от наводнения, регулират хидрологичния баланс.
В периода 1950-1980 г. са унищожени 25 % от световното горско богатство. На всеки час изчезват 3000, а всяка минута 50 декара гора в света.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: