Служебното правителство да разплати незабавно задълженията на държавата към българския бизнес, настояват от ПП ЛИДЕР И ПП НИЕ

14.03.2013 18:02

Актуалната политическа обстановка и основните задачи пред служебното правителство бяха основните теми на пресконференцията на ПП Национален Идеал за Единство и ПП ЛИДЕР в Плевен. В нея взеха участие заместник-председателят на ПП НИЕ Борис Ячев и областният координатор Николай Маринов, както и областният координатор на ПП ЛИДЕР инж. Велизар Петков.

пп ние
Първият въпрос, на който служебното правителство трябва да отговори, е има ли пари държавата или не, и ако има, да започне незабавно разплащане на задълженията на държавата към българския бизнес. Ако се окаже, че няма необходим финансов ресурс – да се вземе кредит, но не за покриване на осигуровки и социално подпомагане, а за насърчаване на реалната икономика – това заяви на пресконференцията заместник-председателят на ПП НИЕ Борис Ячев. Според двете партии, друго, което може да направи временният кабинет, е да намали срока за връщане на ДДС – една от причините, за да се стигне до голямата междуфирмена задлъжнялост в България.
След като стана ясно, че основно таксите за пренос натоварват крайната цена на тока, от ПП ЛИДЕР и ПП НИЕ предлагат да се намалят тези такси, което би довело до намаляване на крайната цена на тока с близо 10%, но и направило България отново конкурентно способна на пазара на електроенергията.
„Служебното правителство трябва да поиска незабавно техническа и финансова помощ от Европейския съюз и Европейската комисия за изпълняване на критериите за влизане в Шенген, като първо си признаем, че не сме готови за това”, коментира на пресконференцията Борис Ячев.
От ПП ЛИДЕР и ПП НИЕ призовават служебното правителство да не допусне пряка политическа ангажираност на държавната и общинските администрации, както и на МВР, в изборния процес. Според тях, това може само да доведе до това, че всяка партия да има повод да оспори изборите и резултатите от тях. За предстоящите предсрочни избори двете партии подготвят прагматична програма, насочена главно към развитие на икономиката в региона и създаване на нови работни места в Плевенско.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: