„Движение България на гражданите” иска европейски одит на парламентарни избори 2013

21.01.2013 13:59

кунева плевен

Днес „Движение България на гражданите” ще изпрати писмо, адресирано лично до премиера Бойко Борисов, с негативни констатации от проведените президентски и местни избори и препоръки, които да гарантират честността на вота на предстоящите парламентарни избори – това стана ясно на пресконференция в Плевен на лидера на движението Меглена Кунева. „След президентските избори, в писмо до настоящия президент, изтъкнахме научените уроци – мъртви души, фалшификации, не добре регламентиран достъп до медиите. – коментира Кунева – Затова от Движението настояваме да се изпълнят 32-те препоръки на ОССЕ при приемане на Изборния кодекс от Народното събрание”. „Движение България на гражданите” предлага да има одитиране върху софтуерните програми, процеса на печатане на бюлетини, както и преброяването и отчитането на резултатите от парламентарните избори.
На пресконференцията в Плевен членът на Националния съвет Найден Зеленогорски разкри някой от предложенията в писмото до премиера Борисов – да може да се гласува с всякакъв възможен знак, а не само с кръстче, да се броят и неизползваните бюлетини, решенията на ЦИК да могат да се обжалват и в съда, да се пускат бюлетините в пликове, което ще гарантира тайния вот.
От „Движения България на гражданите” настояват за решаване на проблема с така наречените „мъртви души”. Близо 950 хиляди души е разликата в момента между вписаните в последните списъци от преброяването български граждани с право на глас и тези, вписани в списъка на имащите право да гласуват на референдума след седмица, коментира на пресконференцията организационният секретар на Движението Калин Томов, според когото, закриването на секции за гласуване в чужбина ще лиши голяма част от нашите сънародници от възможността да гласуват и ще постави под съмнение представителността на вота.
„Доверие няма как да се внесе. То трябва да се завоюва. Никой не спасява хора, които сами не искат да се спасят.”, обобщи на пресконференцията лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева, призовавайки за активност на гражданскто общество и неговите структури в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: