Домът за деца в Тотлебен – обновен и уютен

10.12.2012 16:28

Обновеният Дом за деца лишени от родителски грижи „Младен Антонов” в село Тотлебен бе открит на 10 декември. Инициативата за това събитие е на община Пордим и кмета Илиян Александров. Домът е обновен в рамките на проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони 2007 – 2013” към ДФ „Земеделие”, мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”.
„Това е най-големият проект на Общината за последните две години. Договорът за реализирането му между община Пордим и ДФ „Земеделие” беше сключен на 11.05.2010 г., а стойността на проекта възлиза на 1,5 млн.лв. Годишно сумата, която Общината отделя за дома е около 100 хил. лв., които отиват главно за храна и отопление. А средната сума, която държавата е определила за дете годишно е 6160 лв., което е крайно недостатъчно”, сподели още кмета. Той изрази специални благодарности на инж. Райна Дончева и нейния екип, изготвили изцяло проекта, както и на изпълнителите по ремонта – „Главно управление строителство и възстановяване” – гр. София.
Домът е реновиран изцяло – покрив, кухненско обзавеждане, цялостно саниране, дограма, компютърна зала, спални помещения с отделен санитарен възел, перални помещения, както и обновено локално отопление. Той представлява специализирана институция за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, където в момента живеят 66 деца на възраст от 6 до 18 г., като за тях се грижат 12 възпитатели, двама готвачи, един директор, един психолог и един социален работник.
Гости на събитието бяха народният представител от „Коалиция за България” Румен Петков, областния председател на БСП – Плевен Васил Антонов, които дариха на децата книги от български и чуждестранни автори . Присъстваха още Председателя на Общински съвет – Пордим, Антим Събев; началник отдел „Образование, социални дейности и култура” – Пордим, Вацка Хорозова; директор на дирекция „Социално подпомагане” – гр. Плевен, Теменужка Диманова, както и кметове, общински съветници от община Пордим, бивши и настоящи служители на дома, представители на фирмите по изпълнението на ремонта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: